Det amerikanske gjeldstaket må heves senest i slutten av februar, advarer landets finansminister.

I et brev til Kongressen skriver finansminister Jacob Lew at han «respektfullt oppfordrer» de folkevalgte til å heve taket før 7. februar – og i alle fall innen slutten av måneden.

Etter det tidspunktet vil finansdepartementet gå tom for knep som kan sikre at USA fortsatt kan betale sine regninger fullt ut og i tide.

En av årsakene til at det begynner å haste er at februar vanligvis er en måned med store netto kontantutbetalinger, blant annet på grunn av tilbakebetaling av skatt. I februar ifjor betalte myndighetene ut totalt 230 milliarder dollar mot et gjennomsnitt på 45 milliarder de andre månedene, ifølge brevet fra Lew.

Bitre konflikter
Grensen for hvor mye penger USAs føderale myndigheter kan låne, har vært gjenstand for bitter politisk konflikt en rekke ganger de siste årene.

Gjeldstaket ble siste gang hevet i mai ifjor til 16700 milliarder dollar, men grensen ble i oktober suspendert inntil februar i år, slik at den reelle gjelden allerede har overskredet 17000 milliarder dollar med god margin.

I slutten av 2007, før finanskrisen satte inn for fullt, var gjeldstaket 9815 milliarder dollar.

Ifølge Lew vil ikke USA klare å overholde sine finansielle forpliktelser hvis ikke taket nok en gang heves i februar.

Les også: - 2014 er kanskje det siste året jeg vil være positiv til


Mener USA fortsatt har et problem. Et stort et.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.