Konkurransen om å ha den svakeste valutakursen har gitt store utslag i de ledende flytende valutaene.

Onsdag svekket det britiske pundet seg til det svakeste nivået mot norske kroner noensinne etter at det ble kjent at den britiske sentralbanken ønsker en enda mer ekspansiv pengepolitikk.

Japanske yen har svekket seg i slik grad etter at statminister Shinzo Abe kom til makten at flere land anklager ham for å bedrive ren valutakrig.

Samtidig er amerikanske dollar ytterst sensitiv, og styrker seg i dag betydelig på signaler om uenighet i Fed om varigheten og størrelsen på amerikanske tilbakekjøp (se sidesak).












* Lavere renter gjør at investorene leter etter høyere avkastning andre steder, som bidrar til kapitalflyt ut av landet. Dermed faller etterspørselen etter landets valuta og valutaen svekkes.

* USA, som gjerne oppfattes som en trygg havn i verdensøkonomien, har dessuten opplevd at tiltroen til landet som sikker betaler har ført til at mange ønsker å holde formuen sin i dollar i urolige tider.

Dette har ført til en styrking av dollaren.

- Stor usikkerhet
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB ser en betydelig økning i spekulative valutaposisjoner i dette markedet.

- Det er veldig stor usikkerhet og store spekulative posisjoner som er tatt mot en spesifikk retning, sier hun til DN.no.

Noe av utfordringen er at det også gjør markedet mer sensitivt for nyheter som går motsatt vei, og øker risikoen for en korreksjon, ifølge henne.

- Det finnes egentlig enten bare selgere eller bare kjøpere, sier hun.

- Bekymringsfullt
De store eksportdrevne økonomiene har en sterk egeninteresse av en svak valuta for å skape vekst og dra seg ut av hengemyren etter finanskrisen.

Det er et farlig spill, advarer Blomgren.

- Det er litt bekymringsfullt at man igjen ser tegn til såkalt valutakrig, og at man får den samme diskusjonen som vi hadde for et år siden, men på bredere basis. Det er en veldig bred uro, og den sprer seg, sier hun.

Frykter konsekvensene
Det er i første rekke de fremvoksende økonomiene som har grunn til å føle seg truet. Når ledende valutaer svekker seg, er disse økonomiene åpenbare mål for internasjonale kapitalstrømmer på jakt etter avkastning. Aberet er en svekkelse av konkurranseevnen.

Selv om Blomgren tviler på en åpen valutakrig, frykter hun konsekvensene.

- Det vi så i forrige runde, var at mange av landene innførte strengere kapitalkontroll, begrensning av utenlandske investeringer og høye transaksjonsskatter, som er én måte å bygge en brannmur på, sier hun.

Blomgren venter ingen snarlig avkl#229 men tror at valutamarkedene kommer til å være begivenhetsdrevne og ustabile i lang tid fremover.

Det er fortsatt store utfordringer i Europa, med en fransk økonomi som trenger innstramminger, valg i Italia og Tyskland, og amerikanske diskusjoner rundt gjeldstaket, som må heves, ifølge henne.

- Lang prosess
Samtidig er det store spørsmål knyttet til hvordan sentralbankene og myndighetene vil agere det kommende året, som gjør at det fortsatt vil være stor usikkerhet.

Mye av grunnen til at både USA og Storbritannia har svake valutaer i dag er en ekstrem ekspansiv pengepolitikk, påpeker sjefstrategen.

- Jeg tror dessverre at dette er lang prosess, sier hun.

Bort fra trygge havner
Blomgren støttes av valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets, som mener markedet har blitt mer sårbart.

Valutaanalytiker Nils Kristian Nilsen, Handelsbanken Capital Markets.
Valutaanalytiker Nils Kristian Nilsen, Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Handelsbanken)
Han påpeker at euro og pund har sett større spekulative posisjoner den siste tiden, mens situasjonen for japanske yen har stabilisert seg.

- Felles for bevegelsene er at det har vært salg av valutaer som gjerne har blitt omtalt som trygge havner, og så har man heller kjøpt euro, sier han til DN.no.

Fed-signaler har gitt reprising
Han mener gårsdagens signaler fra Fed viser at det er usikkerhet omkring omfanget og lengden på amerikanske tilbakekjøp, som markedet etterhvert har priset inn som forventet.

Nyheten kom nok overraskende på markedsaktørene, som igjen har ført til en reprising, påpeker analytikeren.

- Markedet reagerer med å ta risiko av bøkene igjen med dollarstyrking som følge av det og eurosvekkelse. Og så ser vi at det preger råvaremarkedene som igjen slår inn på en svakere norsk krone, sier Knudsen.

Reversering kan komme før
Risiko-appetitten har vist seg økende både i aksje- og valutamarkedene sålangt i år.

Valutaanalytikeren sammenligner situasjonen med fjoråret, da man så samme utvikling med påfølgende reversering i første kvartal.

- Det kan være litt det samme men reverseringen kan komme tidligere i år. Det har gått mye på kort tid, og da blir det også mer sårbart for en korreksjon, sier han.

BAKGRUNN:
En krig med bare tapere

LES OGSÅ:
Valutakrigen

G20 avblåser valutakrigen

Frykter global valutakrig

- Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.