Det norske oljeselskap er svært lettet etter årets oljefunn.

- Det er helt klart at 2011 er et godt år for oss. Jeg følte meg hele tiden trygg på at vi kom til å gjøre et slikt funn, men det er klart at dette også har med omverdenens syn på selskapet å gjøre. Nå skjønner alle at dette kommer til å gå bra, og at vi kommer til å produsere olje også om 30 år, sier Haugane til DN.no på årets Paretokonferanse i Holmenkollen.

Noen timer før hadde Aker-sjef Øyvind Eriksen presentert Det norske oljeselskap som et av fire Aker-selskap med betydelige fremtidsplaner i Arktis. Haugane insisterer på at det ikke har noen praktisk betydning for oljeselskapet hvor stor eierandel Aker har.

- Det som var viktig for oss var at Aker kom inn som en forankrings-eier. Hadde vi ikke hatt Aker inne på eiersiden nå så hadde vi vært helt i spIll og sannsynligvis blitt kjøpt opp av et større oljeselskap, sier Haugane.

En maktdemonstrasjon
Aldousfunnet endrer selskapets posisjon betraktelig. Haugane anslår verdien av andelen de har i til å være et sted mellom 4 og 10 milliarder kroner, slik det ligger nå. I tillegg mener ha, i likhet med Lundin, at det er en stor oppside i feltet. Selv om selskapet ikke har planer om å selge eiendeler, mener han det gir en finansiell sikkerhet.

- Vi kan beholde og drive de funnene vi har nå, men skulle det finansielle systemet gå under, så vet vi at det er kapital i de store oljeselskapene og at vi har noe de ønsker. Statoil selger seg aldri ned, men gjerne opp, sier Haugane.

Natten før Paretos olje- og gasskonferanse gjennomføre selskapet en emisjon på 488 millioner kroner. Å få til det over natten et usikkert finansmarked var som en fjern drøm for et år siden. Nå mener Erik Haugane at selskapet har gjennomført en maktdemonstrasjon.

- Styret var litt urolig for om vi klarte å plassere en slik emisjon slik markedet er, og mange rådgivere var nok skeptisk til det. Men det at vi gjorde det på den kursen, er en veldig trygghet på at skulle vi komme over forretningsmuligheter og trenge penger, noe vi ikke har planer om, så vil markedet være tilstede for oss, sier han.

De neste 100 år
I kjent optimistisk stil mener han at de siste funnene på norsk sokkel beviser at det er flust av potensial.

- Vi kommer til å produsere betydelige mengder olje på norsk sokkel ut dette hundreåret, sier han.

Les også: Fant Avaldsnes-olje 5,5 kilometer sør for første funn

- Nordsjøen er ikke død. Dette er funn i verdensklasse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.