Uten omfattende EU-reformer vil Storbritannia skli ut av Unionen, ifølge statsminister David Cameron.

Cameron skulle fredag etter planen holde sin svært lenge varslede tale om landets forhold til EU. Men talen i Nederland ble utsatt sent torsdag på grunn av gisselaksjonen i Algerie, der flere britiske borgere kan være drept.

I utskrifter av talen som ble gjort tilgjengelig for pressen torsdag sier statsministeren at EU må finne en løsning på tre store utfordringer:

Gjeldskrisen i eurosonen, sviktende konkurranseevne og nedgang i støtte hos befolkningen i EU.

Er advart
I talen er der det ventet at Cameron redegjør for sine planer om å reforhandle Storbritannias medlemskap i Unionen og å holde en folkeavstemning over avtalen han oppnår.

Enkelte politikere hevder dette vil kunne endre Storbritannias rolle i verden, skape avstand til allierte og undergrave Camerons politiske skjebne.

Cameron er blitt advart fra en rekke hold, blant annet USA, som i klare ordelag ber Storbritannia om å forbli i EU. Det hvite hus frykter at en britisk utmelding vil svekke USA.

President Barack Obama sa torsdag til Cameron at USA ønsker et robust Storbritannia med i et robust EU.

Ny dato og nytt sted for Camerons EU-tale er foreløpig ikke bestemt.

Les også: Obama vil ha Storbritannia med i «et robust EU»


USA advarer Storbritannia mot å forlate EU


Cameron kan få EU til å rakne

Storbritannia kan bli «EØS-medlem»


Demokratisk kollaps i 2013?


Ut av EU?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.