Investor Warren E. Buffett mener det er tid for å kjøpe aksjer igjen, han gjør det i alle fall selv.

Det skriver mannen bak gigantsuksessen Berkshire Hathaway i et debattinnlegg med tittelen "Buy American. I am." i dagens New York Times.

Orakelets enkle regel
Buffett skriver at hvis prisene fortsatt ser attraktive ut fremover vil snart 100 prosent av hans private midler, som ikke er plassert i Berkshire, være investert i amerikanske aksjer.

- Frykt når andre er grådige, og vær grådig når andre frykter, er den enkle regelen Orakelet fra Omaha følger når han kjøper aksjer.

Og nå mener han det er utbredt frykt i markedet, en frykt som har grepet selv drevne investorer. Buffett mener frykten knyttet til den langsiktige velstanden til landets mange sunne selskaper er meningsløs.

Sikker på nye rekorder
- Selskapene vil selvsagt møte hindringer, som de alltid har gjort. Men de fleste store selskapene vil sette nye overskuddsrekorder om fem, ti eller 20 år, skriver investoren.

Han legger til at han ikke kan forutsi de kortsiktige bevegelsene i aksjemarkedet. Men han kan si helt sikkert at aksjemarkedet vil bevege seg oppover, kanskje betydelig, i god tid før sentimentet og økonomien snur opp.

I et århundre der USA var gjennom to verdenskriger og andre traumatiske og dyre militærkonflikter, en depresjon, et dusin resesjoner og finansielle panikkbølger, oljesjokk og andre lite hyggelige hendelser steg Dow Jones-indeksen fra 66 til 11.497 poeng. Dette er beviset på at nyhetene fra aksjemarkedet over tid vil være gode, mener en av verdens mest suksessfulle investorer.

Glemmer Gretzky
Han benytter også anledningen til å rette et lite spark mot dem som har puttet pengene sine i banken mens børsene stuper.

- I dag føler folk som sitter med kontanter seg komfortable. Det burde de ikke. De har satset på en forferdelig langsiktig eiendel, en eiendel som betaler så å si ingenting og garantert faller i verdi. Faktisk vil tiltakene som brukes for å løse kredittkrisen trolig vise seg å være inflasjonsdrivende og derfor akselerere fallet i pengenes realverdi, skriver Buffett, som er temmelig sikker på at aksjer vil gjøre det bedre enn kontanter det neste tiåret, trolig i stor grad.

- Pengene og munnen sier aksjer
Han har ingen tro på at kontantkongene skal klare å time sin inntreden i aksjemarkedet, og påpeker at de overser hockeylegenden Wayne Gratskys råd: Jeg skøyter til der pucken kommer til å være, ikke til der den har vært.

- I dag sier både pengene mine og munnen min aksjer, avslutter Buffett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.