Mens oljerelaterte bedrifter opplever en ny gullalder, sliter mange av de tradisjonelle industribedriftene i Norge. I tøff konkurranse med bedrifter i andre land dytter høye lønninger og høy kronekurs dem nærmere kanten av stupet.

- Gjør du det samme som for fem år siden har du stort sett ikke sjans, sier Knut Sunde, direktør for bransje og Industripolitisk avdeling i Norsk Industri.

Må omstille seg
Nøkkelen til å overleve i den tøffe konkurransen er omstilling, mener Sunde.

Les: - Det gnager inn i bunnlinjen hver eneste dag

- De som klarer å omstille seg, kan ta et løft og møte en annen type konkurranse og et annet prisbilde. Det er dit de norske bedriftene må, sier Sunde.

Får ikke støtte
Både produksjonsprosesser og produkter må stadig utvikles dersom bedriften skal overleve. Men mange av disse bedriftene klarer ikke dette løftet alene. De er avhengig av støtte fra staten.

- Det står bedrifter i kø for å få støtte hos blant annet Forskningsrådet, sier Sunde.

Mange av disse prosjektene holder en langt høyere kvalitet enn det som er kravet for å få støtte, ifølge Norsk Industri.

- Mange får likevel ikke støtte. Det kan det dreie seg om et være eller ikke være for dem, sier Sunde.

Avdelingsdirektør Eirik Normann i Forskningsrådet bekrefter at de aller fleste som søker om støtte fra Forskningsrådet får avslag. Han forteller at Forskningsrådet får vesentlig flere søknader enn de har penger til. De har ikke konkrete tall, men bildet er rimelig klart.

- 75 prosent av søknadene får avslag, sier Normann til DN.no.

Han forteller at Forskningsrådet legger listen svært høyt for å bli kvalifisert til støtte, og selv med streng siling er det mer enn 60 prosent av søknadene som er godt kvalifisert for å få støtte. Likevel får bare hver fjerde søknad ja.

Mindre penger til næringsforskning
Sunde peker på at næringsrettet forskning er kraftig nedprioritert de siste årene, blant annet over statsbudsjettet. Sunde er også kritisk til hva som blir prioritert.

- Pengene går til fri forskning i alle retninger. Det er et valg hvor mye man vil forske på det som gir verdiskapning, og hvor mye man vil forske på alt annet.




anslag fra Kunnskapsdepartementet


Inkludert Skattefunn-ordningen blir anslaget for den offentlige FoU-finansieringen på 25,5 milliarder kroner, noe som tilsvarer om lag 0,92 prosent av BNP.





Mange avvises
Normann leder avdelingen for innovativt næringsliv, og forteller at etterspørselen etter prosjektmidler har økt de siste årene. Ved forrige søknadsrunde fikk et av de næringsrettede programmene, Brukerstyrt innovasjonsarena, 162 søknader om støtte. Bare 35 prosjekter fikk penger.

Normann forteller at de da hadde silt søknadene på forhånd og redusert antall søkere med 100. Det betyr at alle de fleste av de 162 søknadene var godt kvalifiserte til støtte.

- Vi mottar veldig mange søknader som skårer tilstrekkelig høyt på alle kriterier og alle krav, men som vi likevel må si nei til, forteller Normann.

Gir støtte til nyvinninger
Til programmet Brukerstyrt innovasjonsarena mottok Forskningsrådet i siste runde søknader for 1,6-1,7 milliarder kroner, og ga støtte på tilsammen 310 millioner kroner.

- Vår rolle er å avlaste risiko gjennom å hjelpe bedriftene finansielt slik at de kan gjennomføre prosjekter med stor innovasjonshøyde og en ambisiøs forskningsagenda, sier Normann.

Innovasjonshøyde beskriver i hvor stor grad prosjektet har potensial, for eksempel for å skape ny teknologi, nye produksjonsprosesser, skape ny organisering, nå nye markeder og lignende.

Støtten fra Forskningsrådet er tilskuddsmidler, så bedriftene må ikke betale tilbake det de får.

Skattefunn viktig bidrag
Selv om Forskningsrådet må avvise flesteparten, mener Normann at norske bedrifter likevel har «et ganske godt tilbud» i forhold til sine innovasjonsprosjekter gjennom andre støtteordninger.

Blant disse er Skattefunn den viktigste ordningen. Dette er en rettighetsbasert ordning, og tilfredsstiller man de enkle kravene som stilles der, får man 20 prosent støtte til prosjektene, sier Normann.

- Det er et svært viktig håndslag, sier Normann.

Prosjekter som ikke får støtte fra Forskningsrådet, kan vanligvis få det fra Skattefunn.

- Men, det fjerner ikke hovedbildet om at vi mottar mange konkurransedyktige søknader som vi må avvise. Vi tror det ligger et ganske stort, uforløst potensial for verdiskaping her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.