Debatten om forvaltningen av Oljefondet har rast den seneste uken.

Milliarder av kroner har forsvunnnet ut av fondet i rekordfart, på tross av at gigantiske summer har blitt sprøytet inn i fondet.

Les også: Oljeformuen barbert med 23 prosent

Oljefondet selv har vært sparsomme med selvkritikken. I årsrapporten som kom i forrige uke skriver fondet blant annet at man "har lagt for stor vekt på statistiske modeller ved styring av risiko".

De skriver videre at "disse modellene har underestimert forventet relativ risiko ved å forutsette normale markeder og en rimelig gjentagelse av sammenhenger mellom risikofaktorer".

Ikke bare å trykke på en knapp
For de fleste blir slike beskrivelser så kompliserte at det er vanskelig å være kritiske til hvordan Oljefondet legger opp sin forvaltning.

  Assisterende forskningssjef Kjersti Aas ved Norsk Regnesentral, mener Oljefondet her skylder på en modell som i utgangspunktet er uskyldig.

- Det ligger veldig mye i det å tilpasse en modell, det er ikke bare å trykke på en knapp og kjøre i vei. Dette blir derfor en litt lettvint måte for dem å forklare seg på, selv om det godt kan hende at man ikke hadde funnet noen modeller som hadde passet bra i dette ekstreme markedet, sier hun til DN.no.

Må ha brukt mye skjønn
Aas peker på at en modell må jobbes grundig med, gjennom en lang rekke bevisste valg som bestemmer hvordan modellen skal fungere. Også Oljefondet har tatt slike bevisste valg.

- Når Oljefondet skylder på statistiske modeller, er litt vanskelig å forstå hva de mener. I tillegg til valget av selve modellen må de ha brukt ganske mye skjønn og tatt ganske mange valg av parametere når den ble laget, sier hun.

- Utnytter man at folk ikke har så mye kunnskap om dette, slik at det blir vanskelig å kritisere?

- Ja, det blir veldig vanskelig å kritisere da. De er heller ikke de eneste jeg har sett som skylder på dette. Enkelte har jo skyldt hele finanskrisen på modeller. Det blir utrolig lettvint. Bruk av feil modell og feil bruk av modeller kan gi katastrofale følger. En godt tilpasset og fintunet modell er derimot svært nyttig, sier hun.

- Å gi modellene skylden for pensjonsfondets store tap, eller enda verre, å gi dem skylden for finanskrisen, blir derfor som å gi pianoet skylden for at pianisten har glemt å stemme det, konkluderer hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.