Som direktør for landets største handelsplass følger Bente A. Landsnes striden mellom Kjell Inge Røkke og regjeringen nøye. Ettersom både selgeren Aker og kjøperen Aker Solutions er børsnoterte selskaper, er Landsnes' interesse langt mer enn akademisk.

Striden som har rast i snart to uker har fått et veldig juridisk preg over seg. Men selv om Aker formelt skulle ha det juridiske i orden, betyr ikke det at ikke andre regler ikke er brutt. Derfor følger Oslo Børs godt med.

- Vi ser på om børsreglene er brutt på noen som helst måte. Hvis vi finner tegn til det vil vi ta direkte kontakt med selskapene, sier Bente Landsnes.

Følger nøye med
- Har dere funnet tegn på det?

- Vi har fulgt nøye med, men foreløpig er dette en sak som først og fremst er mellom aksjonærene og selskapene, fortsetter børsdirektøren.

For at alle de norske selskapene på Oslo Børs skal forholde seg til samme regelverk har Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (Nues) kommet med en anbefaling for hva som er god eierstyring. Oslo Børs ønsker at alle selskapene på børsen følger disse reglene.

To problemområder
I anbefalingen som teller hele 52 sider finnes det egne avsnitt som omhandler både hvordan transaksjoner mellom nærstående skal håndteres, og hvordan godt styrearbeid skal utføres.

Det er på de to områdene kritikerne av avtalen mener Røkke og Aker har snublet, uavhengig av hvorvidt den rent juridiske er holdbar.

Det som av mange kalles Røkkes ryddesjau kan svekke tilliten til det norske aksjemarkedet.

- Rokker ved tilliten
- Det er veldig uheldig å få slike saker. Når det stilles spørsmål av denne typen rokker det litt ved tilliten til verdipapirmarkedet på generell basis, sier Landsnes.

Aker og Aker Solutions fremstilling av saken, stemmer ikke overens med den redegjørelsen Berit Kjøll, som er statens representant i Aker Holding-styret, har gitt.

- Hva som har skjedd vet vi vel ikke ennå. Det kommer frem mange beskyldninger gjennom media og det skal bli interessant å se hva de ulike granskningene kommer frem til, fortsetter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.