Denne kraftsalven kommer fra mannen som først satte søkelyset på dagligvarekjedenes hyllebonus, forsker Arne Dulsrud, ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Dulsrud sier Ica er blant de mest proffe på hylleplassbonus, noe som ble avslørt av SIFO. Dette problemkomplekset blir nå utredet av Konkurransetilsynet og et bredt sammensatt utvalg som skal levere sin første innstilling ved påsketider.

Snur fokus
Nå har gruppen igjen vist sin dyktighet ved å vende fokus bort fra kjedenes virksomhet og over på den store leverandøren Tine.

Ica og Synnøve Finden har sammenfallende interesser av å sette Tine i klisteret, og så langt tror jeg de begge er meget godt fornøyd med resultatet, sier Dulsrud.

Han mener de så langt har lyktes med å få Konkurransetilsynet mer opptatt av leverandører enn av kjeder, selv om det hele startet med, og dreier seg om, hyllebonus til skade for forbrukerne.

På spørsmål om han virkelig mener det hele har vært avtalt spill, svarer Dulsrud at det vil være vanskelig å bevise at det er avtalt på forhånd, men det er uansett meget velregissert.

Dele Tine
Det som forundrer Dulsrud mest er likevel hvordan det har lyktes å få politikere og forbrukere til å stille seg bak kravet om å dele Tine.

– Det har vært Synnøve Findens hovedmål gjennom flere år, og nå har man skapt en situasjon der dette ser ut til å bli diskutert på ramme alvor, sier Dulsrud.

«Beinhard kommunisme»
Men noen deling av Tine er neppe aktuelt så lenge Lars Sponheim (V) er landbruksminister. Søndag sa Sponheim til NRK at det ville være «beinhard kommunisme» å pålegge det privateide Tine å splitte selskapet.

En tydelig oppbrakt landbruksminister ga klart uttrykk for hva han syntes om at Konkurransetilsynet og Moderniseringsdepartementet trenger seg inn på landbrukspolitikkens område.

– Landbrukspolitikken vedtas av regjering og Stortinget. Det er den som gjelder og den klarer ikke, og kan ikke, konkurranselovgivningen og konkurransepolitikken å bryte ned, sa Venstres landbruksminister.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.