- Jeg opplever et veldig klart bilde av at verden kommer til å trenge olje og gass i flere tiår fremover, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til Dagens Næringsliv.

Mandag hadde selskapet, i samarbeid med Olje- og energidepartementet (OED) og Det internasjonale energibyrået (IEA), invitert til den årlige Høstkonferansen i Oslo.

Noen dager tidligere la IEA frem sin årlige langtidsprognose, «World Energy Outlook». Her kommer det frem at byrået er bekymret over at oljeselskaper verden over reduserer sine investeringsplaner etter at oljeprisen har falt med 30 prosent siden sommeren og lønnsomheten er spist opp av stadig økende kostnader.

IEA-sjef Maria van der Hoever mener det er en reell fare for oljemangel i verden dersom oljeinvesteringene ikke øker.

- Dette er et fundamentalt problem som ikke bare er knyttet til dagens priser. Verden kommer til å trenge enorme investeringer for å erstatte fallet i olje og gassproduksjonen - uansett scenario. Da må kostnadene ned og prisen gjenspeile den risikoen som ligger der, sier Sætre.

«Volatilitet»

I Norge faller både olje- og gassproduksjonen. Statoil har vært blant selskapene som er aller mest opptatt av å kutte tilbake på sine investeringsbudsjetter. Under den årlige kapitalmarkedspresentasjonen i vinter lovet selskapet å kutte åtte prosent i investeringsbudsjettet over de neste tre årene.

Dette var før oljeprisene begynte å falle.

- Over tid vil avkastningen måtte forsvare investeringene som gjøres, men på korterere sikt vil du se volatilitet i oljeprisen, understreker Sætre i den sammenheng.

Venter korreksjon

Dagens oljeprisnivå er «vesentlig lavere» enn det har vært gjennomgående de siste tre til fire årene, påpeker Statoil-skjefen. Han tror riktignok det er grunn til å vente en korreksjon.

- Jeg tror både tilbud og etterspørsel raskt vil tilpasse seg en lavere pris, noe som vil bidra til å styrke oljeprisen etterhvert, sier Sætre og fortsetter:

- Dersom dagens pris skulle vedvare, vil vi se at kostnadene kommer ned gjennomgående i industrien. Dette har sin egen dynamikk.

- Kan endre seg

Olje og energiminister Tord Lien (Frp) mener norsk sokkel trenger mer stabile oljepriser enn i dag. Han mener det er helt avgjørende at investeringsbeslutninger tenker langsiktig. Statsråden kan riktignok ikke se bort i fra at det siste oljeprisfallet vil merkes på norsk sokkel.

- Jeg tror og håper at de som gjør investeringsbeslutninger har et litt lenger perspektiv enn oljeprisen frem til neste sommer, sier Lien til DN.

- Ut i fra de tallene vi sitter på nå, ser det ut som vi får et investeringsnivå på sokkelen som er noe lavere enn det vi har hatt de tre siste årene. Dette må vi være ærlige på at kan endre seg, sier han.

Gassmarkedet «i vinterdvale»

I Norge har særlig gassprosjekter blitt upopulære, noe IEA-sjef Maria van der Hoeven liker dårlig. Norsk gass er et veldig bra alternativ til russisk gass for Europa, sa hun til DN i forrige uke.

På mandagens konferanse uttalte IEAs sjeføkonom Fatih Birol at gass vil være størst verdens energimiks i 2040. Han la at det europeiske gassmarkedet er «i vinterdvale» og ikke vil våkne skikkelig før i 2030.

 

Les også:
Skal bli Grand enda en gang
Asia i dag: Sjokk-resesjon for Japan
- Lett for å gå i «penger-rett-i-dass-fellen» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.