Investorguru Jim Rogers (71) er viden kjent for å helliggjøre råvarer fremfor aksjer og fikk legendestatus etter at han tjente seg søkkrik sammen med George Soros på 1970-tallet.

Onsdag gjester han Oslo for å tale på Skagenfondenes årlige nyttårskonferanse.

Yellen må slutte å trykke penger Rogers

Vil drukne i likviditet
Rogers tegner et dystert bilde av fremtidenes finansmarkeder.

- Det er første gang i verdenshistorien at alle de største sentralbankene trykker store mengder penger. Så verden sitter og flyter på et stort hav av likviditet, bare titt ut vinduet og du vil se det stige. Bare pass på å lukke det, ellers vil vi alle drukne, for verden vil drukne, sier Rogers til DN.no.

Bare i 2013 pumpet USA over 1000 milliarder dollar inn i markedene gjennom pengetrykking og månedlige støttekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner. Kjøpene vil fortsette, om enn i litt mindre styrke enn før, inntil amerikansk økonomi og den amerikanske arbeidstaker har reist seg fra finanskrisen.

- Intellektuelt bankerott
Rogers mener det er galskap.

- Det skulle aldri ha skjedd og er bare håpløst. Vi har prøvd det tre ganger nå, og det virket ikke. Arbeidsledigheten er i dag høyere enn den var før de startet, før 2008. Det har ikke medført noe godt og de er alle intellektuelt bankerott, de vet ikke hva annet de skal gjøre, dessverre, sier Rogers.

Fed-sjef Ben Bernanke har allerede varslet å ville trappe ned tilbakekjøpene, i første omgang med 10 millliarder dollar i måneden.

- Noen må stoppe det
Det gjør likevel ikke jobben lettere for Janet Yellen, som overtar som Fed-sjef 1. februar, mener Rogers.

- Problemet blir vanskeligere og vanskeligere for noen å stoppe fordi når det stoppes vil likviditeten tørke inn og det er så stort at det vil ha en stor negativ innvirkning på oss alle, sier han.

- Kan Yellen stoppe det?

- Noen må stoppe det til slutt, men det jeg tror vil skje er at Yellen, som er en arkitektene bak mye av dette, vil kutte noe mer, og deretter noe mer, og så vil markedene bli redde og begynne å falle, sier investoren.

Han frykter at byråkratene og akademikerne vil få panikk etter hvert som børsfallet øker på, og så starte seddelpressen igjen. Samtidig vil de forsikre om at det er ingen grunn til å bekymre seg, spår han.

- Vi vil trykke penger og vi vil ha en kraftig oppgang, og det vil trolig være den siste store handlingen, som vil kunne føre til en boble senere i år eller i 2015, sier Rogers.

Markedet vil avvise "søppelet"
Da vil vi virkelig ha et problem, og vil måtte virkelig trykke penger siden de har feilet tre ganger, mener han.

- Yellen må slutte å trykke penger. Noen vet at de må slutte, men har ikke styrken, hjernen eller motet, for å gjøre det hele vanskeligere. Til slutt kommer markedet til å tvinge dem, og si at vi ikke ønsker dette søppelet lenger, og vi kommer til å få et stort bear market, sier investoren.

- Hvor mye kan det amerikanske aksjemarkedet falle i et slikt scenario?

- Om jeg forteller det til deg vil du ikke høre på noe annet jeg sier. Jeg vet ikke, men ved tidligere korreksjoner har 50 prosent vært for så vidt normalt, det er ikke uvanlig, for å si det sånn, for verken aksjemarkedet eller hvilket marked som helst, sier Rogers.

Vi må betale for det
Rogers tror imidlertid nedturen vil være bra for noen.

- Dette vil bli stort for deg som vil ha mye å skrive om, konkurser, kaos og uro hver dag, og vi kommer til å kaste oss over avisene for å se hva som blir det neste, sier han.

- Dessverre er det dette som kommer til å skje, fordi Yellen, Bernanke og Greenspan ikke har visst bedre, og nå kommer vi alle til å måtte betale for det, sier han.








Les også: Kaller pengetrykking fiasko: - Jeg kan bare si: Beklager Amerika


Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

Jim Rogers: - Ikke mye grunn til å eie aksjer

Nå snur superoptimisten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.