- Jeg har lenge omtalt Frankrike som verdens svakeste trippel A-rating. Det har jeg gjort helt siden i sommer, så jeg regner med at de blir nedgradert. Og de burde bli det, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i First Securities, til DN.no.

Toner ned betydningen
Forventningene til at Frankrike mister toppratingen har økt etter at landets president Nicolas Sarkozy på mandag forsøkte å tone ned betydningen av en nedgradering.

En slik nedgradering vil først og fremst kunne føre til at Frankrikes lånekostnader øker. Men også eurosonens planlagte redningsaksjon, gjennom de to krisefondene EFSF og ESM, kan havne i problemer dersom Frankrike mister toppratingen.

En nedgradering «vil gjøre det vanskeligere, men ikke uoverstigelig», sa Sarkozy i et intervju med den franske avisen Le Monde mandag, ifølge Financial Times.

- Vi vil møte en slik situasjon kaldt og rolid, sa Sarkozy.

Det står i sterk kontrast til uttalelser Sarkozy skal ha kommet med bak lukkede dører i forrige uke.

- Mister vi vår trippel-A, er jeg død, skal Sarkozy ha sagt ifølge den franske ukeavisen Le Canard enchaîné.

Les også: - Mister vi vår trippel-A, er jeg død

Ringholm mener en nedgradering nå nærmest fremstår som uunngåelig for Frankrike:

* Frankrikes gjeldsnivå er i grensesonen av det et trippel A-land bør ha av statsgjeld
* De har en stor banksektor som er konsentrert i tre store banker
* Banksektoren er «fryktelig glad» i å låne ut penger til gjeldstyngede Italia

- Jeg opplever ikke personlig at de er en trippel A. Og i løpet av høsten har markedet tilsuttet et slikt utsagn. Det er lenge siden de handlet som en trippel A-kreditt. Jeg legger til grunn at de blir nedgradert, sier Ringholm.

Men selv om markedet kanskje allerede har lagt til grunn at det kommer en nedgradering, behøver det ikke nødvendigvis å bety at markedet er godt forberedt på en slik nedgradering.

- Mange er klar over at det kommer, men når det kommer, så er det alltid slik at det var noen som trodde at det ikke skulle skje, sier Ringholm.

Press på kriseløsningen
Ifølge en oppdatering fra Danske Markets kan Standard & Poor's komme til å nedgradere Frankrike allerede i løpet av denne uken. Moody's varsel om at byrået vil gå gjennom sin rating av samtlige euroland har også ført til økt forventning om at Frankrike blir nedgradert, ifølge senioranalytiker Flemming J. Nielsen i Danske Markets.

Frankrike er ett av seks eurosoneland som fortsatt har topprating hos de store kredittvurderingsbyråene. En nedgradering av landet kan imidlertid føre til at det blir vanskeligere for eurosonen å hente inn penger til det permanente krisefondet ESM. I forrige uke ble fremskyndelsen av opprettelsen av dette permanente krisefondet på 500 milliarder euro lansert som en av løsningene på gjeldskrisen. Fondet skal i motsetning til det midlertidige krisefondet EFSF, som er finansiert av de enkelte medlemslandene i eurosonen, hente pengene i markedet.

En fransk nedgradering betyr derfor at det blir vanskeligere å hente inn de planlagte 500 milliarder euroene, mener Ringholm.

- Det legger et press på hele fundingstrukturen på den europeiske redningspakken. Fondet er tenkt finansiert gjennom markedet. Dette gjør det vanskeligere og dyrere å hente den finansieringen, sier Ringholm.

Skummel dynamikk
Ringholm peker på at det rent statistisk er lettere for et land å bli nedgradert enn oppgradert. Både på grunn av selvforsterkende effekter og fordi det er bakenforliggende problemer som fører til nedgraderingen.

- Og et land som blir nedgradert har større sjanse å drifte lenger ned i kvalitet enn opp igjen, sier Ringholm.

Det tar gjerne tid å snu den negative utviklingen, og før man har fått snudd, blir situasjonen gjerne enda litt svakere.

- Det er dette markedet er klar over, sier Ringholm.

- Så gitt at de blir det, kan enkelte markedsaktører tro at de blir ytterligere nedgradert. Det vil igjen kunne forsterke finansieringsproblemene for ESM. Det er den dynamikken som er det skumle her, sier Ringholm.

Dobbel A kan bli den nye trippel A
Analytiker Johan Javeus i SEB tror også at nødfondet EFSF vil miste sin trippel A-rating som følge av en fransk nedgradering. Men han er usikker på hvor mye finansieringskostnadene faktisk vil øke for Frankrike og EFSF dersom nedgraderingen finner sted.

- I USA har statens lånekostnad falt siden landet mistet trippel A-ratingen og Japan, som har den største statsgjelden av alle land i forhold til bnp, har en tiårs lånerente som er ett prosentpoeng lavere enn Tyskland.

Han viser til at det bare er 15 land i verden som fortsatt har topprating, noe som fører til at den store majoriteten av verdens statsobligasjoner ikke har trippel A-vurdering.

- Kanskje må vi ved inngangen til 2012 venne oss til tanken om at dobbel A er den nye trippel A, skriver Javeus i en oppdatering fra SEB tirsdag.

Les også:

Sarkozy tar nedgradering med ro

- Mister vi vår trippel-A, er jeg død

Høyere renter i Tyskland og Frankrike (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.