Skreddersydde hjelpepakker til tross: Flere euroland vil gå konkurs i 2012 eller 2013 og utløse et finansielt kollaps, skriver Jeppe Christiansen fra fondsmeglerselskapet Maj Invest, tidligere LD Invest i Danmark, i en analyse tirsdag.

Her beskriver investeringseksperten det han kaller Europas verste finansielle krise siden 2. verdenskrig, melder den danske nettavisen Børsen.

Og krisen er langt fra over:

I realiteten fungerer krisepakkene fra EU og IMF som å tisse i buksa for å holde varmen, selv om de er ment å skulle stabilisere økonomien i de mest utsatte landene, påpeker Christiansen.

- Vil sende sjokkbølger gjennom Europa
- I første omgang kan man forestille seg at EU og IMF bevilger flere redningspakker til de gjeldstyngede landene og på den måten utsetter smerten. Men dette er ikke håndterbart i lengden, og flere av landene vil gå konkurs. Det vil påvirke veksten i Europa negativt, det vil desentralisere eurosamarbeidet - og det vil svekke euroen kraftig. Det vil sende en sjokkbølge gjennom mesteparten av Europa, selv om mange åpent snakker om konkurs, lyder spådommen fra Jeppe Christiansen.

Han ser de største problemene i Hellas, Spania og Portugal, der eurosamarbeidet har resultert i et kunstig lavt rentenivå kombinert med en forbruksboom. Resultatet er et dobbelt underskuddsproblem, der både staten og handelsbanken sliter med minustall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.