Tirsdag kom nyheten om at Statoil tilbyr sluttpakke til alle sine ansatte, noe som aldri før har skjedd i selskapet.

- Vi ble hasteinnkalt til et møte igår kveld. Der ble vi informert om at de ville legge ut en nyhet på internnettet i dag tidlig. Jeg hadde ingen kjennskap til dette før sent igår kveld, sier leder Per Steinar Stamnes for Industri Energi Statoil Sokkel til DN. 

- Det var veldig overraskende, understreker han.

Om lag 5.500 Statoilansatte er medlem av fagforeningen Industri Energi Statoil.

Stamnes forteller at han har sittet i telefonen hele tirsdag, og forsøkt å berolige de ansatte. Han viser til at dette først og fremst er en frivillig ordning.

- Hver og enkelt får gjøre seg opp en vurdering om de vil velge å benytte seg av det. En sluttpakke kan være greit for de som har en jobb å gå til, sier han.

- Et dårlig tilbud

Imidlertid peker han på at det i dagens situasjon ikke er så lett å få en ny jobb.

- Slik som arbeidsmarkedet er nå, er det ikke så fryktelig enkelt å få seg ny jobb. Da er det jo et dårlig tilbud, sier Stamnes.

Selv tror han ikke at så mange kommer til å benytte seg av sluttpakketilbudet.

- Men det skaper en del uro og mange spørsmål. De ansatte lurer på hva som skjer, hvorfor det skjer nå, hva er bakgrunnen og om det vil komme noe mer, sier Stamnes.

- Etter hva vi vet skal det ikke komme noe mer. Så akkurat nå er jeg ganske rolig, etter som at det er en frivillig ordning, legger han til.

«Time will show»

Det er ikke tvil om at nyheten skaper bekymring hos de ansatte.

- Folk ringer og har diskutert seg i mellom, og har mange spørsmål. Det skaper en viss uro. Jeg skjønner at man lurer på hva som skjer. Jeg prøver å roe dem litt ned. Det er jo frivillig, man trenger ikke foreta seg noe, sier Stamnes.

- Hva vil skje dersom ingen tar tilbudet?

- Det vet vi ikke, «time will show». Men jeg tror det er langt frem i tid. Da må vi diskutere andre løsninger. Det gjelder å holde hodet kaldt, understreker han.

Advarer

Trond Markussen er president i Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO), som er fagorganisasjonen for rundt 1300 Statoil-ansatte.

- Det som kan være tilfellet, er at ikke mange nok har sluttet frivillig tidligere. Dermed går de friere ut og tilbyr sluttpakke, sier han til DN.

Markussen fikk «fire ord» med en av de tillitsvalgte i oljeselskapet tirsdag ettermiddag.

- Dette drar jo fokus bort fra den daglige driften. Jeg vil anta at dette blir et av diskusjonstemaene i lunsjen. Det gjør noe med stemningen når slike ting skjer, sier han.

Markussen forklarer at «førstemann til mølla»-prinsippet vil gjelde for sluttpakkene, men at Statoil-ledelsen kan avslå søknader til personer de mener bedriften trenger.

Markussen advarer imidlertid de ansatte mot å takke «ja» til sluttpakken - med mindre de har noe annet å gå til.

- Det er ikke nødvendigvis slik nå at man velger å søke sluttpakker med dagens arbeidsmarked, sier Markussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ny kvinne i Telenor Norge-ledelsen

Disse statsrådene byttes trolig ut

Mener Sandberg har gjort samarbeidet vanskeligere

Se DNTV: Lavere selskapsskatt vil gjøre det mindre attraktivt med internbanker

Bård Bjerkholt: Lavere selskapsskatt vil gjøre det mindre attraktivt med internbanker
Når overskuddet flyttes ut, bør skatten settes ned, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:26
Publisert: