DNBs Vipps har blitt det meste kjente eksempelet i Norge på at teknologien endrer bank og betaling raskt om dagen.

Men svært mye skjer også i små teknologibedrifter hvor bankene og meglerhusene ikke sitter med kontrollen. De siste fem årene har investorer satset nærmere 50 milliarder dollar på verdensbasis i disse selskapene (se grafikk).

Nå varsler de at de vil handle flere, unge finansteknologibedrifter.

– Vi ønsker å identifisere fintech-selskaper som kan tilføre verdi til sparere og investorer, sier norgessjef Anders Skar i Nordnet.  

Og fortsetter:

– Den beste forsikringen mot en usikker fremtid er å tilpasse seg, blant annet gjennom å inngå samarbeid med aktørene som vil være med å prege fremtiden

DEBATTINNLEGG: Sliter du med å forstå hva som menes med alt snakket om finansteknologi? Her er en introduksjon.

Men kanskje ville det vært riktigere  å si at det handler om å komme på lag med de gode ideene før de blir bankens konkurrenter.

Ja, mener Israr Khan (30).

Khan er nå digitaldirektør i oppstartsbedriften Marked.no, men jobbet tidligere som fagansvarlig for digitalisering i DNB og følger utviklingen av finansteknologi tett.

– Det er nok en erkjennelse av at skal de være levedyktige og bærekraftig og gi avkastningen de er pålagt å gjøre i fremtiden, så er ikke de beste ideene noe som nødvendigvis vil komme fra dem, sier han.

– Folk tror det handler om betaling

Khan betegner samtidig Nordnets offensiv som «ekstremt spennende», ikke minst fordi Nordnet varsler at de vil investere innen banknisjene de i dag jobber med: sparing og investering.

– Folk tror fintech bare handler om nye måter å betale og overføre penger på: Vipps, Mcash og Klarna. Men det er ikke nødvendigvis der de store funnene vil skje. Jeg tror fort det kan være innen investering, sparing og forvaltning man kan finne det største potensialet.

– Hvorfor det?

– På grunn av volumene som ligger der, både i form av kunder og penger, sier Khan.

Og fortsetter:

– Det er høyst reelle problemer der i dag, som pengeoverføringer på tvers av valutaer og omfattendekredittvurderinger. Det er ting som tar mye tid i dag. Og tid er penger også.

Israr Khan, digitaldirektør i Marked.no holder foredrag på Fintech-konferanses «FutureBank», som ble arrangert av Finans Norge og IKT-Norge. Foto: Per Thrana
Israr Khan, digitaldirektør i Marked.no holder foredrag på Fintech-konferanses «FutureBank», som ble arrangert av Finans Norge og IKT-Norge. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Beredt til å bruke titalls millioner

– Investeringsrammen er avhengig av ideene og mulighetene som dukker opp. Finner vi ingenting, blir det ingenting. Men vi er villig til å legge ressurser i dette. Vi er beredt til å bruke noen titalls millioner, sier Skar i Nordnet.

Og fortsetter:

– Vi gjør det ikke fordi det er morsomt; vi gjør det fordi vi er villig til å satse.

– Handler det også om å komme på lag med disse selskapene før de blir konkurrentene deres?

– Tja. Ja, det handler vel også like mye om å la de gode ideene få et marked hvor de kan vokse. Vi ser på det som parntersamarbeid, ikke som en måte å slukke konkurranse på.    

Daglig leder Anders Skar (t.h.) i Nordnet Norge.
Daglig leder Anders Skar (t.h.) i Nordnet Norge. (Foto: Stian Lysberg Solum)
 

Har allerede kjøpt aksje-Facebook

Nordnet kjøpte allerede i 2013 majoriteten i det svenske gründerselskapet Shareville, som var et sosialt nettverk hvor man investerte i aksjer med fiktive penger.

– I dag er det Facebook for våre kunder. Der deler de handler og kommentarer, sier Skar i Nordnet.

Oppstartsbedrifter i alle de nordiske landene er potensielle mål, forteller Skar.

– Vi begynner letingen allerede denne uken på konferanser i Stockholm.

LES OGSÅ: Teknologien som kan endre banksektoren

LES OGSÅ: Disse satser på teknologien som har en «enorm endringskraft»

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.