Statoil leverer langt svakere drift i andre kvartal enn på samme tid ifjor. Driftsresultatet er også noe svakere enn analytikerne ventet. Ifølge Statoil skyldes nedgangen hovedsakelig 13 prosent reduksjon i gassprisene og 3 prosent reduksjon i realisert oljepris målt i norske kroner.

- Vi er et av få oljeselskap som har vekst i produksjonen, der den sterkeste veksten er internasjonalt, til tross for PSA-effekter i Angola og Algerie. Vi viderefører en høy leteaktivitet og resultatene er gode med fem funn i kvartalet. Vi leverer også gode finansielle resultater, sier konsernsjef Helge Lund på resultatpresentasjonen.

Økt produksjon
Statoil hadde en olje- gassproduksjon i kvartalet på 1,112 millioner fat oljeekvivalenter dagen, mot 1,076 millioner fat i samme kvartal året før. Det er på linje med analytikerestimatet på 1,11 millioner fat dagen.

Økningen på tre prosent fra ifjor var knyttet til økt oljeproduksjon fra internasjonal utvikling og produksjon etter oppstart av nye felt og økt gassproduksjon fra Sleipner-, Åsgard- og Gullfaksfeltene på norsk sokkel. Økningen ble delvis motvirket av reduserte rettighetsvolumer fra In Salah-feltet på grunn av effektene av produksjonsdelingsavtaler (PSA) og av lavere produksjon på Kvitebjørn-feltet.

Samtidig opprettholder Statoil en 2007-produksjon på 1,15 til 1,20 millioner fat dagen, mens analytikerene venter en produksjon på 1,16 millioner fat dagen.

Høyere kostnader
Statoils produksjonskostnader skyter fart. Ved utgangen av andre kvartal var produksjonskostnadene per fat oljeekvivalent 29,4 kroner. Ved årsskiftet var samme kostnad 26,6 kroner.

"Kostnadene stiger på grunn av høyere vedlikeholdskostnader og kostnadspress i industrien", opplyser Statoil.

Fem funn
Statoil fullførte i alt 10 lete- og avgrensningsbrønner i kvartalet, der fem var på norsk sokkel og fem ble boret på internasjonal sokkel. Funn ble bekreftet i fem av brønnene.

I tillegg ble det boret en leteforlengelse på norsk sokkel som resulterte i funn. Boring i ytterligere ni brønner var i gang i slutten av andre kvartal 2007 og antall syv letebrønner ble fullført i løpet av kvartalet.



Denne saken oppdateres fortløpende. Trykk F5 for nyeste versjon.