Midt i en gryende finans- og gjeldskrise i Europa leverer Siemens tidenes beste årsresultat. Både ledelsen i Tyskland og Norge uttaler seg positivt til den nære fremtiden. Norge-sjef Per Otto Dyb mener krisen er overdrevet.

- Vi er i ferd med å lulle oss inn i en negativ psykose der vi skal være negative til alt. Det er en beskrivelse jeg overhode ikke kjenner meg igjen i, sier Dyb til DN.no.

Som del av ledelsen i et globalt konsern har Dyb en unik innsikt i markedsrapporter fra hele verden.

Ikke opplevd lignende
- Jeg har aldri opplevd, ikke engang i forrige finanskrise, at det kommer så mye negativt fra alle hold. Alle ønsker på en eller annen måte å gardere seg, slik at hvis det kommer en krise så skal de i alle fall ha vært inne på det i forkant, sier Dyb.

Siemens satt igjen med syv milliarder euro før skatt da det avvikende regnskapsåret ble oppsummert 10. november. Ordreinngangen har økt med 16 prosent i en periode der annen industri snakker om å redusere.

Les også: - Satser alt på grønt

Veksten kommer hovedsakelig i BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina), men USA er fortsatt det største enkeltmarkedet og de 112.000 ansatte i Tyskland er fortsatt sentrale for selskapets utvikling.

Indiske ingeniører viktigere enn tyske
- Tyskland er lokomotivet i Europa, og fullt av positivitet. Det er viktig for oss, sier Dyb

Men det er ikke i moderlandet Siemens vokser. I dag er 32 prosent av de ansatte lokalisert i Tyskland, men andelen synker og andre land blir stadig viktigere.

- Hvor avhengig er dere av tyske ingeniører?

- Vesentlig mindre enn tidligere. Vi er mer avhengig av indiske og kinesiske ingeniører nå. Tyske ingeniører er kjempegode, og skaper gode teknologier og produkter, men det utdannes ti ganger så mange ingeniører per år i Kina enn i USA. Skal vi tilferdstille de behovene vi ser fremover blir Tyskland altfor smalt, sier Dyb.

- Hvor viktig har politiske signaler om sterk satsing på fornybar energi i Tyskland vært for Siemens?

- Tysklands sterke driv mot grønn energi har vært en sterk pådriver for Siemens. Når man er en så stor aktør i et land som Tyskland, så er det tette bånd til det politiske, og man er ikke uanfektet av politiske bølger i eget land. Det er en naturlig sammenheng mellom Siemens satsing og Tyskland som foregangsland. Det er helt åpenbart. Hjemmemarkedet er viktig, sier Dyb.

Timing
Noen ganger skal man ha flaks også. Siemens solgte seg ut av et Joint Venture på kjernekraft med selskapet Areva to uker før Fukushima-ulykken.

- Vi er riktignok tilstede på atomkraftverk, fordi vi leverer dampturbin-delen, men ikke i selve atomkraftverket.

Etter ulykken har Tyskland lovet å være ute av kjernekraft innen 2020. 23 prosent av Tysklands energiforbruk kommer fra kjernekraft i dag.

- Det skaper enorme utfordringer for Tyskland - og enorme muligheter for Siemens. For skal man i det hele tatt skal møte det økende energibehovet må de øke fornybarsatsingen dramatisk, og også bygge gasskraftverk, og det er stor del av det vi gjør, sier Dyb.

Krise i noen markeder
- Merker dere krisen noen steder?

- Geografisk merker vi den definitivt i Hellas og i Italia. Men det kompenseres og vel så det av markeder som vokser mer. I noen forretningsområder, som bygg og anlegg, merker vi at det ikke igangsettes like mye, men det er ikke dramatiske reduksjoner, sier han.

Les også: - 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.