Norsk oljeindustri er på vei inn i et nytt rekordår. Årets oljeinvesteringer vil bli de høyeste noensinne.

Mens aktiviteten når stadig nye høyder i olje- og gassrelaterte næringer, melder både eksport- og hjemmemarkedsindustrien om fallende vekstrater.

Todelingen i økonomien har bare blitt tydeligere de siste årene. På NHOs årskonferanse i Oslo onsdag får nettopp denne todelingen mye oppmerksomhet.

Enormt eksportpotensial
Næringsminister Trond Giske (Ap) mener Norges store oljeavhengighet først og fremst skaper store muligheter for norske bedrifter.

- Norge har en enormt internasjonal bransje på leverandør- og tjenestesektoren innenfor olje og gass. Og vi er ikke bare avhengig av norsk sokkel - vi har et enormt eksportpotensial. Så selv om norske oljeressurser skulle bli mindre, så vinner man jo markedsandeler i Brasi, Afrika, Sørøst-Asia og verden forøvrig, sier Giske til DN.no.

Kan få et problem
Han mener likevel det er grunn til å bekymre seg over den sterke oljeavhengigheten i økonomien.

- Hvis kostnadsnivået til olje- og gassektoren blir så drivende for resten av næringslivet at annen industri presses ut, så har vi et problem. Vi må beholde en variert og mangfoldig næringslivssektor. Der er det grunn til å være litt oppmerksom, særlig på det av bruk av penger, slik at vi ikke skaper et stort press i økonomien og dermed øker kostnadsrammene for de næringene som ikke har de samme marginene som olje- og gass har.

- Hvordan skal vi klare det over tid?

- Sørge for å utdanne nok folk som har den nøkkelkompetansen som industrien trenger; ikke minst ingeniører. Utvikle teknologi, nye løsninger og sørge for innovasjon også i andre næringer, ikke bare i olje og gass, sier Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.