I dag publiserer DNB Markets "Økonomiske utsikter", med oppdaterte prognoser på norsk og internasjonal økonomi.

Oljeanalytiker Thorbjørn Kjus holder fast ved at oljeprisen skal ned. I fjor publiserte han analysen "The fat lady has started to sing" der han spådde nedadgående oljepris, mye på grunn av skiferoljerevolusjonen i USA. Motforestillingene har vært mange, men Kjus mener ingenting av det som har skjedd motbeviser teorien.

- Et typisk argument er som følger: ”Hvorfor faller ikke råoljeprisene med den voldsomme veksten i amerikansk råoljeproduksjon i de siste to årene?”. Vel, først av alt; i stedet for å handle i et 115-120 intervall for dollar per fat, slik oljemarkedet gjorde i store deler av 2011 og halve 2012, har markedet falt ned i et intervall på 100-110 dollar fatet. For første gang på 15 år har Brent-markedet sluttet lavere tre kvartaler på rad. Med andre ord: Oljeprisen har falt siden i fjor, skriver Kjus i dagens rapport.

Prisfall i år
Gjennomsnittlig Brent-pris 2012 var 112 dollar fatet. Gjennomsnittlig Brent-pris for første halvår av 2013 har vært 108 dollar per fat. For at gjennomsnittlig oljepris skal ende opp høyere i år enn i fjor, må gjennomsnittsprisen for Brent opp i 117 dollar/fat.

- Det synes lite sannsynlig. Vi holder derfor på vårt syn fra i fjor sommer om at gjennomsnittlige oljepriser vil begynne å falle allerede i 2013, mener Kjus.

Etter å ha vært gjennom den lengste perioden med prisoppgang i oljens historie, med oppgang i 12 av de siste 14 år, nærmer oljeprisfesten seg sin ende.

- Vi er nå begynt på oljeprisens ”nachspiel”. Vi tror det mest sannsynlige handelsintervallet for Brent-olje i perioden 2015-2020 vil være 80-100 dollar per fat, skriver Kjus.

Skulle falt mer
Han mener uplanlagte stopp i produksjonen verden rundt, på grunn av politisk uro, er den eneste grunnen til at ikke prisen allerede ligger stabilt under 100.

Anslagene tilsier en Brent-pris på 102 dollar per fat i 2014, 100 dollar i 2015 og deretter gradvis nedgang til 90 dollar i 2020.

Kjus mener oljens andel av den globale energimiksen trolig vil fortsette å falle de kommende årene. I tillegg har skiferoljerevolusjonen i vesentlig grad endret tilbudssiden i oljemarkedet.

- Vi tror tilbudet av olje lettere vil kunne økes fremover enn hva som har vært tilfelle i nyere tid. Samlet endrer dette balansen i oljemarkedet, skriver DNB Markets.

Et smell gir 50 dollar fatet
Men skulle verdensøkonomien gå på en smell, noe som DNB omtaler som en hard landing for Kina, vil også oljeverden se annerledes ut.

- Vi anslår at vårt scenario med hard landing vil kunne sende oljeprisen helt ned 50 dollar per fat, skriver DNB Markets. Men i verste fall blir prisen lav i rundt to år. Amerikansk skiferolje kan regulere produksjonen på en annen måte enn all tidligere produksjon, og endrer dermed også varigheten av lav oljepris i økonomiske krisetider, mener DNB.

Les også: Oljen i Arktis kan bli ulønnsom

<b>- Folk vil høre denne historien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.