Sentralbanksjef Øystein Olsen må tåle mye debatt knyttet til hans rolle i den massive boligprisoppgangen.

Rekordlave renter i lang tid bidrar til å fyre opp en langvarig, norsk boligfest.

- Vi erkjenner fullt ut at lave renter bidrar til økt opplåning og boligpriser. Men vi kan ikke ha som primæroppgave å styre boligprisutviklingen, sier sentralbanksjefen på et CME-seminar torsdag i regi av Handelshøyskolen BI.

Han mener at det er lite Norges Bank uansett kan gjøre med boligmarkedet, ettersom mye av grunnen til boligprishoppet ligger i det kan kaller en kraftig boligmangel kombinert med høy arbeidsinnvandring.

- Det er en ubalanse der, sier han.

Naturlig med diskusjon
- Føler du at Norges Bank får litt av skylden for boligprisoppgangen?

 

- Nei, men foregår en diskusjon rundt rentesettingen, der kvalifiserte mennesker har ulike synspunkter. Mange mener at vi bør legge mer vekt på boligprisene i rentesettingen og det er naturlig at det kommer slike diskusjoner, sier Olsen til DN.no.

Han understreker at Norges Bank ønsker å gjøre ting som motvirker ustabilitet, men at alt må balanseres mot hverandre.

- Vi er nok enda mer opptatt av mandatet vårt enn den gjennomsnittlige kommentatoren, sier Olsen.

Krevende med høy gjeld
- Skaper boligprisene en ubalanse i norsk økonomi?

- Det er en krevende når gjelden i husholdningene er så høy. Den er i snitt på over 200 prosent av disponibel inntekt og boligprisene fortsetter å øke. Deres rentebelastning kommer til å bli høy når renten kommer opp. Det er litt urovekkende når man ser på erf#229er fra andre land med tilsvarende tall, sier Olsen, og legger til:

- Men så er jo norsk økonomi i en god situasjon. Vi er veldig langt unna å ha en boligboble i norsk økonomi der det plutselig kan bli stående 100.000 tomme leiligheter. Det er ikke akkurat som i Spania og USA. Da skal boligbyggingen være høy lenge.

- Hvem har ansvaret for den massive gjeldsoppbyggingen?

- Vi har ansvaret for renten, men husholdningene har ansvar for egen gjeldsbelastning. Vi er veldig nøye med å understreke, særlig når man foretar en langsiktig investering som bolig er, at kan man ikke skal være kortsiktig og tro at renten skal være lav evig.

Les også:

<b>Her er sentralbanksjefens problemliste</b>

<b>- Da må rentevåpenet være uttømt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.