Oslo Børs faller markert fra åpning torsdag på økt frykt for at de største motorene i verdensøkonomien skal stoppe opp.

Aksjesjef Alexander Åbyholm i Nordea Markets tror vi kan stå overfor begynnelsen på en korreksjon på Oslo Børs, som har gått ti prosent siden nyttår.

- Aksjer er hot og kursene går, samtidig som investorene tar risiko. Kanskje vi får en korreksjon i Norge omtrent nå, sier han til DN.no og viser til at hovedindeksen nærmer seg 500 poeng.

Kraftig børsfall i Asia
Uttalelser fra Ben Bernanke onsdag kveld tolkes som at den amerikanske sentralbanksjefen vil kunne sakke seddelpressen tidligere enn ventet.

Samtidig antyder uoffisiell statistikk at den kinesiske dragen krympet i mai, mens markedet og ekspertene så veksten fortsette.

Nyhetene bidro til kraftig børsfall i Asia torsdag, der Japan-børsene så de kraftigste svekkelsene siden landets kjernereaktor- og tsunamikatastrofe i mars 2011. Nikkei- og Topix-indeksen sluttet ned rundt syv prosent.

Samtidig er samtlige toneangivende europeiske børser markert ned (se tabell).

- Leter etter en grunn
Nordea-toppen mener mye av det japanske aksjefallet kan forklares med oppgang for rentene i japanske statspapirer. Han minner også om at Nikkei-børsen har steget 80 prosent siden november i fjor.

- Dette er en naturlig korreksjon etter kraftig oppgang, sier han.

Aksjesjefen tror også det japanske børsfallet vil ha svært liten effekt på det norske og europeiske børsmarkedet. Han frykter likevel at Nikkei-fallet vil bli forkl#229en mange vil bruke i ettertid når korreksjonen er et faktum.

- Vi leter jo etter en grunn for en korreksjon her også, sier Åbyholm.

Amerikansk sysselsetting retningsgivende
Makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener det blir svært viktig å følge med på amerikanske makrotall og særlig det amerikanske arbeidsmarkedet fremover, ifølge en oppdatering fra meglerhuset.

Det er retningsgivende for hvor hardt eller hvor lett Bernanke vil ha foten på gasspedalen som bidrar sterkt til hvor fort hjulene ruller i amerikansk økonomi.

«Bernanke sier Fed kan stramme inn i løpet av de nærmeste møtene hvis økonomien tillater det», skriver

Bernanke sa imidlertid også at dersom Fed skulle begynne å redusere sin stimulering av markedet, betyr det ikke at man sikter mot full stans men at Fed når som helst kunne øke programmet igjen dersom økonomien så ut til å falle tilbake, påpeker Handelsbanken-økonomen.

Forsterket effekten
Åbyholm mener referatet fra møtene i den amerikanske sentralbanken som ble offentliggjort senere igår kveld norsk tid forklarer at Wall Street snudde ned onsdag.

Effekten ble også forsterket etter at motsatte signaler tidligere i uken bidro til å løfte markedet, mener han.

- Markedet tolket selvfølgelig dette negativt, sier han.

Kina faller tilbake
Den uoffisielle vekstindikatoren HSBCs flash PMI-indeks, utarbeidet av den internasjonale og Hong Kong-baserte storbanken HSBC, falt overraskende fra 50,4 til 49,6 poeng, mens den var ventet å være uendret på 50,4 poeng, ifølge TDN Finans.

En indeks over 50 indikerer vekst i økonomien.

«Lavere produksjonsaktivitet i mai reflekterer tregere innenlandsk etterspørsel og de pågående eksterne motvindene. En sekvensiell nedgang er sannsynlig i midten av andre kvartal, som gir nedsiderisiko til Kinas skjøre vekstinnhenting», sier sjeføkonom Hongbin Qu i HSBC til Marketwatch,ifølge TDN Finans.

Europa overrasker
Det slippes også andre viktige internasjonale makrotall i dag som kan bevege markedene.

Nordea Markets påpeker at dagens forventningsindeks blant europeiske innkjøpssjefer (PMI for eurosonen) som ble offentligjort klokken 10.00 er ukens viktigste tall.

Mens tallene viser fortsatt tilbakegang (under 50), kom både industri-og tjenesteindeksen inn bedre enn ventet i mai. Den sammensatte PMI-indeksen landet på 47,7 i mai (ventet 47,2), mot 46,9 i april.

Industri-indeksen var på 47,8 (ventet 47), opp fra 46,7 fra måneden før. Tjenesteindeksen var på 47,5 (ventet 47,2), mot 47 i april.

Nordea Markets venter fortsatt svak verdiskapning i eurosonen i andre kvartal.

«Generelt er det ventet en svak bedring for både tjenesteytende næringer og industrien. Også tysk PMI er ventet å stige noe, men den vil fortsatt holde seg under 50», skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

USA-tall ventet
Senere i dag kommer tall på amerikanske førstegangssøkere til ledighetstrygd, boligprisutviklingen samt tillitsindeksen Kansas Fed sentiment. Også foreløpige PMI-tall er ventet.

«Vi venter at amerikanske nøkkeltall vil svekkes noe gjennom andre kvartal som følge av opphør av midlertidige skattelettelser og de automatiske budsjettkuttene. Dagens tall for mai vil trolig reflektere dette og konsensus er 50,8, ned fra 52,0 forrige måned», skriver Nordea.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,50 prosent til 487,05 poeng sålangt torsdag.

Les også:
Aksjeuro i Japan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.