Presset øker på Irland for å gå med på en felles EU- og IMF- hjelpepakke til landet.

Kriseteamet fra EU og IMF skal starte forhandlingene med den irske regjeringen i dag. Krisen i det irske bankvesenet blir stadig mer tydelig, etter at banken Irish Life & Permanent igår sa at bedriftskunder hadde tatt ut 600 millioner euro av sine midler fra banken i løpet av noen uker i august og september, skriver Financial Times torsdag.

Det tilsvarer 11 prosent av de totale midlene i banken.

Både Irish Life og Bank of Ireland, som ikke må forveksles med den irske sentralbanken, understreket i meldinger onsdag at de hadde hatt stabile innskudd siden oktober.

- Krisen i Irland er nært forbundet med de store problemene i banksektoren i landet, skriver seniorøkonom Ida Woldøen Bache i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Spekulasjoner om kapitalinnsprøytninger
Problemene ble utløst av krakket i boligmarkedet og byggesektoren under finanskrisen, og førte til slutt til at den irske staten overtok kontrollen i de fleste av de største bankene.

Det er nå svært vanskelig for irske banker å finansiere seg i markedet, og flere banker har vært tvunget til å ty til nødlikviditet gjennom den europeiske sentralbanken. Irske banker er nå mer avhengig av EU-finansiering enn Hellas og Spania er.

- Den siste tiden har høyere finansieringskostnader, økende mislighold av boliglån og innskuddsflukt ført til spekulasjoner om at bankene vil trenge enda større kapitalinnsprøytinger. I dag finansierer de irske bankene seg i stadig større grad kortsiktig ved hjelp av de ekstraordinære låneordningene til den europeiske sentralbanken.

Sender ikke formell søknad nå
Den irske sentralbanken måtte i tillegg tilby 20 milliarder euro i ekstraordninær likviditet i september og oktober. Det kan være et tegn på at enkelte irske banker allerede har brukt opp hele kreditten de har gjennom EU.

Den irske finansministeren Brian Lenihan sa imidlertid på radio igår at bankene ikke hadde finansieringstrøbbel.

Han sa i tillegg at Irland og EU ser på ulike muligheter i forhold til hvilken form en eventuell hjelpepakke skal ta.

- Det er ikke et spørsmål om å pålegge Irland en byrde. Det er derfor regjeringen har vært nøye på å ikke sende en formell søknad nå, men å heller gå inn i intensive diskusjoner for å se nøyaktig hva mulighetene er, sier han.

Ulike finansieringskilder
En irsk redningspakke kan finansieres fra ulike kilder, forklarer Handelsbankens Woldøen Bache. EU-kommisjonen kan gjennom European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) yte lån på opptil 60 milli-arder euro som er garantert av EU-budsjettet.

Alternativt kan Irland søke om lån fra European Financial Stability Fund (EFSF) som ble opprettet av eurolandene i mai i år og som har anledning til å utstede obligasjoner eller andre gjeldsinstrumenter garantert av medlemslandene for opptil 440 milliarder euro.

Lån fra EFSF blir kun gitt etter søknad fra landet som har problemer og kun dersom det er klart at landet ikke kan finansiere seg i kapitalmarkedene til rimelige rentenivåer. I tillegg til midlene stilt til disposisjon fra EFSF og EFSM kan IMF yte lån opptil 250 milliarder euro.

Landene som mottar lån gjennom disse ordningene vil bli stilt overfor svært strenge krav til budsjettinnstramminger. Differansen mellom irske og tyske tiårs statsrenter falt noe tilbake i går, og euroen styrket seg noe mot dollar, ifølge Woldøen Bache.

Les også:

ONSDAG: - Dramaet er ikke over og Leder DN: Banksynder

TIRSDAG: Irland nærmere kriseløsning og Hardt press på Irland under krisemøte

MANDAG: - Problemene står i kø

FORRIGE UKE: - Irland klarer seg ikke uten EU-hjelp og Frykt i Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.