Tirsdag kveld ble det kjent at to av skipsreder John Fredriksens oljetradingselskaper,- Parnon Energy Inc og Arcadia Petroleum Ltd., mistenkes for prismanipulasjon i handel med fysiske oljekontrakter.

De to Fredriksen-selskapene som Kommisjonen for futurehandel i råvarer, CFTC, beskylder for fusk, skal ha manipulert oljeprisen og hatt en fortjeneste på over 50 millioner dollar - tilsvarende 280 millioner kroner.

Fredriksen sier han har vært klar over anklagene, men at han ikke skjønner hvorfor selskapene er blitt mistenkt for manipulasjon.

- Forstår ikke
- Det er noe vi har vært klar over lenge. Så vidt jeg kan se på de sakene har vi ikke gjort noe galt. Det er alt jeg kan kommentere, sier John Fredriksen til DN.no.

DN.no møtte Fredriksen og følget hans om bord på ærverdige "Christian Radich" under Tradewinds' tradisjonsrike shippingfest onsdag kveld.

- Det er det som skjer i et oljemarked, man kjøper og selger olje. Og jeg forstår ikke hvorfor det kommer, sier Fredriksen.

Skal ha presset opp prisen
Aktørene beskyldes for å ha drevet prisen på West Texas Intermediate-olje (WTI) kunstig høyt og tjent store penger på å påvirke prisen. Først kjøpte de store mengder fysisk WTI-olje for å kunne kontrollere den allerede stramme tilbudssituasjonen i Cushing, Oklahoma. Parnon er basert i Cushing og har en oljelagerkapasitet på rundt 3 millioner fat olje.

Oljekjøpene bidro til å øke prisen på WTI og selskapene kunne dermed tjene penger gjennom WTI-futures og derivater på råoljebørsene Nymex og ICE. Ifølge beskyldningene skal aktørene etter å ha drevet prisen kunstig høyt, også tjent på å så shorte oljeprisen for senere å dumpe den fysiske oljen i markedet på én dag for å drive oljeprisen ned igjen.

Denne manipulasjonen skal ha foregått de første månedene av 2008, ifølge en pressemelding fra CFTC .

WTI er den amerikanske oljekvaliteten for lett og søt olje tilsvarende europeisk Brent. WTI-prisen er en referanseolje for globale oljepriser og tilbudet av WTI-olje i knutepunktet Cushing er en viktig driver for prissettingen av WTI-olje, skriver CFTC.

Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.