Norges Bank holdt i dag renten uendret på 2,0 prosent. Og der kommer den til å bli værende en god stund fremover. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad signaliserer i dag at den varslede renteoppgangen nå er satt litt på hold.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen mener det er et dårlig tegn at styringsrenten blir værende på et lavt nivå i lang tid fremover. Visesentralbanksjef Qvigstad mener imidlertid at den lave renten ikke er et tegn på krise i norsk økonomi.

- Norsk økonomi er i vekst og inflasjonen er kommet inn omtrent som vi ventet. Hadde vi sett på norsk økonomi isolert sett, hadde det vært naturlig at vi hadde fortsatt på den renteoppgangen som vi har startet, svarer visesentralbanksjefen på spørsmål fra DN.no om den lave renten er et krisetegn.

Usikkerhet
Qvigstad viser til at det er situasjonen rundt gjeldskrisen i Europa som skaper usikkerhet rundt den videre utviklingen.

- Det at vi nå har satt renteøkningen noe på hold er nettopp den usikkerheten. Det er ikke lett å si hvordan denne usikkerheten går, sier Qvigstad.

For til tross for finansuroen har de makroøkonomiske indikatorene for Europa utviklet seg positivt. Det skaper et dilemma for Norges Bank, påpeker visesentralbanksjefen.

- Hvis vi ser på de realøkonomiske tallene så har de vært ganske gode. Industriproduksjon, handel og forventningsindikatorer går bra.Vi står overfor et dilemma; hvis de gode realøkonomiske tallene fortsetter, vil det da dempe finansuroen? Eller vil finansuroen påvirke de realøkonomiske tallene etter hvert. Finansuroen er nå, mens det tar en stund før de økonomiske indikatorene blir publisert.

- Det er ikke godt å si og det er derfor vi har satt videre renteøkningene litt på hold, sier visesentralbanksjefen.

Kan heve og senke
De siste par månedene har nettopp usikkerheten rundt statsfinansene i Europa ført til at pengemarkedsrentene har steget. Pengemarkedsrenten er utgangspunktet for hva bankene må betale for å låne inn penger. Og dersom bankenes kostnader øker, kan også renten ut til kundene komme til å øke.

Flere analytikere har derfor pekt på at Norges Bank kan komme til å kutte renten, siden oppgangen i pengemarkedsrentene uansett kan komme til å gi en renteøkning ut til lånekundene. Qvigstad mener imidlertid det vil være litt underlig å sette ned renten for en kort periode.

- Vi har satt et styringsintervall fra 1,5 til 2,5 prosent. Sånn sett er det mulig å sette renten ned og renten opp. Det mest sannsynlige nå er at vi er på midtpunktet, som er 2,0 prosent, men vi kan både øke og senke renten, påpeker visesentralbanksjefen.

"Pussig" å kutte renten
Qvigstad regner imidlertid med at uroen i finansmarkedene etter hvert avtar.

- Det er riktig at det har vært noe større påslag i pengemarkedet, noe som er et uttrykk for finansuroen. Men vi regner med at uroen gir seg og at dette ekstra påslaget gradvis reduseres.

Derfor mener han det er unødvendig å kutte renten midlertidig.

- Vi kunne i og for seg, i og med at det er større påslag, argumentert for at vi skulle satt renten ned med 20 basispunkter nå og satt den opp igjen til sommeren når påslagene reduseres. Men det virker litt pussig når renten på sikt skal opp, sier Qvigstad.

Alt om rentebeslutningen:

- Dette er dårlig nytt
2 % rente ut 2010
- Rentenivået i Norge er svært lavt
- Kan få rentekutt i høst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.