Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill fosser frem på Børsen og kan skilte med en oppgang på over 20 prosent siden nyttår.

Selv ikke toppsjef Alf C. Thorkildsens storsalg av Seadrill-aksjer i forrige uke har bidratt til å dempe markedsappetitten.

Knallsterke resultater, gode markedsutsikter og rundhåndet utbyttepolitikk gjør at aksjen fortsatt handles nær rekordnivået på 244,20 kroner satt for fjorten dager siden. Det har også gjort at aksjen har blitt dyr, i enkeltes øyne.

Les også: Aldri vært så mye verdt

Nedgraderer aksjen
Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie anbefaler å ta pengene av bordet etter den sterke kursoppgangen. Han har nedgradert Seadrill til en hold-anbefaling fra kjøp, med kursmål 241 kroner.

- Vi har vært bortskjemte med Seadrill, sier han til DN.no.

Han viser til at selskapet har sluttet svært mange av riggene sine på gode kontrakter, og at det også betyr at selskapet vil by på færre nyheter utover høsten.

Frykter Archer-støtte
Samtidig frykter han at Seadrill vil måtte komme brønnteknikkselskapet-selskapet Archer, der selskapet eier 146 millioner aksjer, til unnsetning som følge av svake finanser.

- Archer kommer sannsynligvis til å være i brudd med låneavtalene i fjerde kvartal, sier Lunde.

Hen mener Seadrill er fullt ut priset per i dag, selv hensyntatt en utbytteavkastning på 8,3 prosent.

"Det er bra, men ikke spektakulert. Relativt til Seadrills egen historie er det faktisk ganske lavt, der utbytteavkastningen typisk har vært mellom 8-10 prosent", fremgår det av oppdateringen.

Ser fortsatt oppside
Analytiker Frank Harestad i Pareto Securities tror det fortsatt er rom for kursoppgang, og har et kursmål på 290 kroner.

Han peker på at selskapet har fjernet noe av usikkerheten knyttet til finansiering av selskapets driftsinvesteringer og utbyggingsprogram, og kanskje til og med kan øke utbyttet.

- De driver jo også svært bra, sier han til DN.no.

- Ikke superbillig
Han forstår dem som hevder at selskapet er dyrt priset i forhold til mange andre. Men, hensyntatt gode kontrakter, en ekstremt høy utnyttelsesgrad på flåten, svært effektiv drift og god tilgang på gjeldsfinansiering så får man svært god avkastning på egenkapitalen, ifølge ham.

- Vi synes ikke Seadrill er superbillig, men skjønner heller ikke hva som skal til for å gjøre aksjen særlig billigere heller, sier han.

Det er heller ingen tegn til at dypvannsmarkedet vil svekke seg med det første, ifølge analytikeren. Samtidig er Seadrill avhengig av et fortsatt godt riggmarked og finansielt marked.

Ser ikke aksjen videre
Analytikerkollega Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier peker på at knappheten på finansiering og svake makroutsikter har bidratt til at færre rigger er blitt bestilt.

- Jeg tror Seadrill får på plass den finansieringen de trenger. De har fått låne en god slump med penger fra Fredriksen, som viser at de har god finansiell støtte fra ham. I tillegg har de sannsynligvis gode muligheter for finansiering fra bank og obligasjoner, sier Hagen til DN.no.

Analytikeren er mer skeptisk til oppsidepotensialet i aksjen. Hagen har en hold-anbefaling på aksjen og et kursmål på 240 kroner.

- Det er vanskelig å se de helt store tingene som skal drive aksjen opp fra dagens nivå, sier han.

Seadrill la nylig frem resultater for andre kvartal som var på linje eller bedre enn markedets forventninger.

I forkant av dette hadde seks av 17 analytikere kjøpsanbefaling på aksjen, ti anbefalte hold og en anbefalte salg, ifølge TDN Finans. Gjennomsnittlig kursmål var på 249 kroner, varierende mellom 210 og 296 kroner.

Les også: Sterkt resultat fra Seadrill

Seadrill, der John Fredriksen er hovedaksjonær og kontrollerer rundt 25 prosent, har på kort tid passert amerikanske Transocean som verdens største riggselskap. Med en markedsverdi på hele 113 milliarder kroner har det også blitt Oslo Børs’ tredje største selskap, kun slått av oljegiganten Statoil og telegiganten Telenor.

I et brennhett riggmarked der man er nær utsolgt ut 2013, driver Seadrill 66 enheter bestående av boreskip, oppjekkbare- og halvt nedsenkbare rigger samt lekter-rigger. Samtidig har riggkjempen 18 rigger til bygging, til en samlet verdi av 35 milliarder kroner.

Les også:
Seadrill-topp lemper ut aksjer

<b>- Oljeselskapene er desperate</b>

2,1 milliarder i utbytte - hittil i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.