Hvis ikke de nordeuropeiske landene gir en "krystallklar" garanti for at de vil dekke hovedstolen ved mislighold i Sør-Europa kan vi nå være vitne til det som blir slutten på EU og euroen, ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen.

Det sier han til TDN Finans torsdag.

Forventer at Nord-Europa vil betale
Europeiske banker opplever nå problemer med å finansiere seg i markedet, og situasjonen ligner på mange måter den vi så i 2008, ifølge sjeføkonomen.

- Også nordiske banker rammes, om enn i mindre grad. Årsaken er usikkerhet rundt hvem som er eksponert for gjeldsproblemene i Sør-Europa, sier han.

Andreassen mener den eneste grunnen til at Sør-Europa i det hele tatt får låne penger nå, er forventninger til at Nord-Europa vil betale. Han mener det er avgjørende for EU-samarbeidets fremtid at landene nå viser at de står samlet.

Krystallklar garanti
- Før eller siden må det komme en krystallklar garanti fra de nordeuropeiske landene om at hovedstolen ved søreuropeisk mislighold vil bli dekket. Det er det vi venter på, sier han til TDN Finans.

Han mener markedsuroen er et uttrykk for bekymring fordi EU-landene ikke har gitt klare garantier for at de vil gå for et sterkere samarbeid.

- Jeg mener det må gå til det skrittet å virkelig bli Europas forente stater, sier han, og viser til USA der problemene med de offentlige finansene i California ikke medfører samme frykt som i Sør-Europa.

Les også: - Dette vil ødelegge euroen

- Kreditten stengt for spanske foretak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.