Målet for NHOs årskonferanse i dag, onsdag, er å peke på muligheter for vekst og utvikling for energisektoren i et fremtidig lavutslippssamfunn.

DNB-sjef Rune Bjerke mener temaet er svært viktig, ikke minst fordi energi er én av de norske næringene som hevder seg globalt.

Samtidig vil han advare ved farene ved å bli en stadig mer oljeavhengig, norsk økonomi.

- Det er klart at når 50 prosent av all vår eksport er knyttet til olje og gass, så er vi veldig sårbare for svingninger i verdensøkonomien som slår ut i svingninger i prisene, sier Bjerke til DN.no.

Oljefondet og handlingsregelen
Så langt har vi imidlertid håndtert situasjonen på en god måte, mener Bjerke. Han peker på både oljefondet (Statens pensjonsfond utland) og handlingsregelen.

- Men det er kanskje viktigere herfra og fremover å være bevisste, når handlingsregelen muligens viser seg å være for raus og romslig, sier han.

- Kommer til et punkt
Selv om ikke DNB-sjefen ser en overhengende fare på kort sikt, mener han det er viktig å være føre-var.

- Det er klart at du kommer til et punkt der hvor det ikke vil fortsette å strømme inn penger som det gjør i dag og som det historisk sett har gjort. Man må justere kursen før man når det punktet, sier han.

- Hva er ditt beste råd til statsminister Jens Stoltenberg?

- Å sørge for forutsigbarhet, stabilitet og mest mulig like rammebetingelser som næringslivet i landene rundt oss møter, svarer Bjerke.

Les alle sakene fra NHO-konferansen:

<b>Nå samles Norges maktelite i Oslo</b>

<b>- Vi skal takke Vår Herre</b>

<b>- Vi er ikke bare avhenig av norsk sokkel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.