Med tilsynelatende rikelig tilgang på fossilt drivstoff i verden, kan utsiktene for fornybar energi virke usikre. Tidligere toppsjef i det britiske oljeselskapet BP påpeker imidlertid at nye oljekilder møter en stadig lavere kostnad for alternative energikilder, som vind og sol.

- Jeg ønsker ikke å komme med spådommer, men jeg tror vi står overfor en dobbel-revolusjon, sier han.

Snart selvforsynt
Browne viser til den sterke økningen i oljeprodusjonen som følge av skiferolje og gass-revolusjonen i USA. At verdens største konsummarked har utsikter til å bli selvforsynt og eksportere naturgass utfordrer både tradisjonelle transportruter og derigjennom maktbalansen i verden.

Samtidig faller kostnadene ved alternativ energi raskt. Eksempelvis er solenergi i dag 60 prosent billigere enn for få år siden.

Kvartalsslaveriet
Lord John Browne har vært ute en vinternatt før som ansatt i det britiske oljeselskapet BP i 41 år før han gikk av som toppsjef i 2007.

Onsdag er han i Oslo som foredragsholder på et energiseminar i regi av investeringsselskapet Argentum, og partner i det britiske private equity-selskapet Riverstone, der også Argentum er investert.

Den tidligere BP-toppen går raskt til angrep på kvartalsslaveriet som børsnoterte selskaper er utsatt for. Selv la han frem 49 kvartalsresultater i sin tid som BP-sjef.

- Investorer er for opptatt av kvartalsvise resultater, sier han.

Mer langsiktighet
Det er i seg selv et paradoks, forklarer Browne i det han viser til at et oljeselskaps oppmerksomhet er rettet mot bærekraften over den lange horisonten.

Det gir private equity en fordel ettersom slike investeringsselskap oftest er forpliktet til å være investert i 5-10 år.

- I et slikt miljø blir avkastningen svært attraktiv, sier han.

Browne benytter samtidig anledningen til å påpeke at Rivestone har kastet av seg 260 prosent på opprinnelig investert kapital. Samtidig finnes det tilfeller der selskapet har fått tilbake seksgangen.

- Våre beste investeringer har gitt mye høyere avkastning, sier Browne.

Med slik type avkastning er det heller ikke underlig at stadig flere private equity-selskaper øker sin eksponering inn mot olje- og gass-sektoren, utdyper han.

LES OGSÅ:
- Norge er og blir Europas største trygdekontor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.