- Vi vil ta Sverige fra underskudd til overskudd, sier Mona Sahlin, som håper å lede en rødgrønn regjering etter valget 19. september.

Socialdemokraternas leder la fram et felles valgmanifest, eller regjeringsplattform, sammen med Miljöpartiets to talspersoner Maria Wetterstrand og Peter Eriksson, samt Lars Ohly fra Vänsterpartiet tirsdag.

Med løfter om jobber og tiltak for miljø og velferd vil de tre partiene lokke velgerne.

Redusert arbeidsgiveravgift for unge arbeidstakere er blant tiltakene, og de rødgrønne vil også gjøre det billigere for bedrifter å ansette praktikanter og traineer.

– Velferd er også det å ha en trygg jobb med en lønn man kan leve av, sa Lars Ohly, som kunne fortelle at en ny lov skal hindre at fast ansatte kan erstattes av midlertidige.

Lavere makspris
Momsen i restaurantbransjen skal senkes, noe også den borgerlige alliansen har gått inn for. Men også andre deler av servicenæringen kan få lavere moms, dersom økonomien tillater det.

Småbarnsfamilier blir fristet med lavere makspris i barnehagene, flere pedagoger og tilbud om kvelds- og nattåpne barnehager, dersom de rødgrønne skulle vinne valget 19. september.

Et skattefradrag på oppussing og ombygging av boliger, som ble innført av de borgerlige og antas å være populært blant velgerne, foreslås videreført.

Men den borgerlige alliansen var raskt ute med kritikk av den rødgrønne skattepolitikken tirsdag. Statsminister Fredrik Reinfeldt mener svensker med gjennomsnittlig inntekt på sikt kommer til å må betale 500 kroner mer i skatt i måneden med opposisjonsblokkens program.

De rødgrønne avviste påstanden som løgn.

Miljøanklager
Miljöpartiet trakk naturlig nok fram klimatiltakene i valgmanifestet. De rødgrønne vil kreve at EU skal redusere sine CO2-utslipp med 30 prosent fram til 2020.

– Sverige skal bli et foregangsland, erklærte Maria Wetterstrand

Husholdninger som gjennomfører enøktiltak, skal dessuten få avdrag på skatten, og partiene lover storsatsing på tog.

Miljöpartiet anklaget den sittende regjeringen for ikke å ha noen miljøpolitikk. Nå ligger kortene på bordet, sier Wetterstrands kollega Peter Eriksson.

– Kampen kan begynne, sa han.

Historisk lavnivå
Men meningsmålingene gir Sahlin og hennes allierte grunn til bekymring tre uker før valget. De strever med å ta igjen den regjerende blokken av borgerlige partier, som ligger opptil 4 prosentpoeng foran.

En av meningsmålingene gir til og med Socialdemokraterna historisk lav oppslutning, på 27,3 prosent. Men resultatene i Aftonbladets måling ligger flere prosentpoeng bak andre målinger, der Sahlins parti får omkring 30–32 prosent.

Kompromisser
Det er Vänsterpartiet som har måttet gi mest for å få til et felles valgmanifest, mener kommentator Henrik Brors i Dagens Nyheter. Partiet har tapt slaget om en stor del av skattekuttene som den borgerlige regjeringen har innført.

Miljöpartiet har måttet jenke seg når det gjelder innføring av økte klimaskatter, og partiet må akseptere en ny formuesskatt.

Socialdemokraterna har på sin side måttet gå med på en plan for tilbaketrekking av soldater fra Afghanistan, en plan som ble kjent i forrige uke. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.