SKAGEN-KONFERANSEN: Fondsforvalteren Marc Faber er ikke nådig i sin dom over amerikansk rentepolitikk og de to sentralbanksjefene Alan Greenspan og Ben Bernanke.

Les Fabers investeringstips her: - Kjøp traktor og gull

For da man endelig begynte å se bedring i markedet igjen i slutten av 2002 fortsatte daværende Fed-sjef Greenspan å kutte renten. Det ga vann på møllen for en befolkning som ble stadig mer gjeldshungrige.

- Når en person er avhengig av narkotika, gir du han ikke mer av det som gjør han avhengig. Man behandler det. Selv om det gjør vondt er det det som må til, sier han til DN.no.

Faber var første foredragsholder under Skagen Fondenes årlige nyttårskonferanse.

Avhengige av lån
Hovedårsaken til den gigantiske boblen som etter hvert blåste seg opp i USA fra rundt 2002, var nettopp alt for høy låneiver. Kanskje ikke så rart, ettersom den amerikanske sentralbanken forsatte å sette renten ned helt frem til 2004. Det førte til en boom i eiendomsmarkedet, godt hjulpet av 100 prosent lånefinansiering fra bankene.

Problemet da alt snudde for et år siden, med et fall i amerikanske boligpriser på rundt 20 prosent, var at eiendommene ikke lenger var verdt like mye som boligeierne hadde lån for.

For mens prisene steg hadde stadig flere refinansiert, og kjøpt biler og luksusgjenstander for pengene.

Moralsk hasard
Men dette var ikke eneste årsaken til at alt smalt for et år siden. Problemet med såkalt moralsk hasard oppsto for alvor da myndighetene på slutten av 1990-tallet hjalp flere store institusjoner ut av krisen. Dette ga andre større og viktige selskaper insentiver til å drive høyt spill, der risikoen i stor grad var plassert på skattebetalernes hender.

- Man burde ha latt finansinstitusjonene gå under. Jeg tror ikke konsekvensene hadde blitt så store dersom de for eksempel hadde latt AIG gå under, sier han.

Han mener likevel ikke at det kun er sentralbankens feil at verden nå er i full fart på vei inn i en resesjon.

Hele verdens feil
Han peker på at eiendomsmeglere, finansielle rådgivere og de store finansinstitusjonene tjente så mye penger at de nektet å innse hva som var i ferd med å skje.

- Det er hele verdens feil. Systemet ville ha denne boblen, sier han

Han mener at det var selvsagt at det kom til å komme en boble før eller siden. Og den amerikanske sentralbanken lot det skje.

- Det var så innlysende. Og Fed (den amerikanske sentralbanken, red. anm.) satt og så på når de kunne gjort noe. De kunne regulert markedene, de kunne stilt høyere krav til finansinstitusjonene. Fed har veldig mye av feilen for det vi nå ser, sier Faber.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.