Rentekutt og stimulansepakker kan ikke redde verden fra det makroøkonomen Albert Edwards kaller veien til Dantes inferno. Edwards spår en negativ vekst i USA på 3,75 prosent.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Torsdag sjokkerte den britiske sentralbanken markedene med et rentekutt på 1,5 prosentpoeng. Bank of England (BoE) har ikke hatt en styringsrente på tre prosent siden 1955. Dette er bare ett prosentpoeng over renten britene hadde under andre verdenskrig, som var det laveste rentenivået siden BoE ble etablert i 1694 for å finansiere krigen mot Frankrike.

- Bedre sent enn aldri. Til forskjell fra den europeiske sentralbanken, sier Edwards om rentekuttet. Den europeiske sentralbanken kuttet renten med 0,5 prosentpoeng i går, til 3,25 prosent.

Pessimist
Edwards jobber som strateg i den franske storbanken Société Générale og har lenge vært en av de mest pessimistiske makroøkonomene. Han spår at verden nå vil gå inn i en lang og dyp resesjon, og han tror britene har verre tider i vente.

- Storbritannia vil få det verre enn under resesjonen i starten av 1990-tallet, men ikke så ille som i 1980, sier Edwards. I 1980 falt det britiske bruttonasjonalproduktet med 3,75 prosent.

Nedtur i USA
Edwards er uenig med de som tror USA vil slippe unna en økonomisk nedtur, og spår at det amerikanske bruttonasjonalproduktet vil falle like mye som britene opplevde i 1980, det vil si et fall på 3,75 prosent.

- Markedet kommer til å skli videre ned mot Dantes inferno, sier Edwards.

Les også: - Sett Greenspan i fengsel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.