I går ønsket sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen seg at sentralbanksjef Øystein Olsen skal gå inn for avskaffe det ubegrensede skattefradraget for gjeldsrenter i Norge.

- Det er meget uheldig at skattesystemet gir sterke incentiver for de som kommer i formuesposisjon til å ta opp lån for å investere i bolig nr 2,3,4 og 5 for å komme unna formuesskatt, sa Holvik.

Les saken: - Det er skattefradrag for å låne penger til sydenturer

Hun får støtte av daglig leder Agnes Bergo i en uavhengige økonomiske rådgivertjenesten Pengedoktoren.

- Etter min mening vil redusert rett til rentefradrag for alt annet enn primærbolig føre til en velkommen prisnedgang på boliger i Norge. Det vil være gunstig for unge, og bremse den norske overinvesteringen i eiendom, sier Bergo.

Vil skjerme primærboligen
For politikere mener hun boliger, hytter og utleieboliger en «hellig ku» som de ikke tør gjøre mye med.  

- De gjorde litt da de tillot ligningsverdien på sekundærboliger å øke til 40-60 prosent. Men fremdeles er det stor forskjell på boliger, inkludert hytter som investeringsobjekt, i forhold til andre investeringer som aksjer og bank. Fremdeles er det enkelt å ordne skattefritak ved salg av bolig og hytte, pluss at utleie av bolig og hytter i praksis ikke er beskattet, påpeker Bergo.

Bergo mener likevel at primærbolig skal skjermes for skatt.

- Primærbolig er ikke en investering, men en nødvendighet. Det er samfunnsøkonomisk gunstig at folk eier sin egen bolig. Det bidrar til stabilitet både i arbeidslivet og i politisk planlegging. Samfunnet nyter godt av at folk er «bufaste». Jeg mener også at den enkeltes livskvalitet påvirkes positivt av å eie primærboligen. Derfor kan primærbolig være unntatt fra skatt, eller skattes «snilt», sier Bergo.

- Svaret er ikke nødvendigvis høyere boligskatt
Videre mener hun en investering i hytte eller utleiebolig er å betrakte som en hvilken som helst annen investering.

- Som fagøkonom klarer jeg ikke å forstå hvorfor en som investerer i utleiebolig skal få 40-60 prosent rabatt på formuesskatten, mens en som investerer i arbeidsplasser - altså aksjer - ikke skal få det. Jeg klarer heller ikke forstå at en som velger å investere i hytte - en privat investering som bare kommer familien til gode - skal få 70 prosent rabatt på formuesskatten i forhold til en som setter pengene i banken, eller investerer i arbeidsplasser. Jeg forstår heller ikke hvorfor salg av hytte skal være skattefritt etter fem år. Som velger forstår jeg det heller ikke, sier Bergo.

Men Bergo mener ikke nødvendigsvis at svaret må være høyere skatt på boliger.

- Svaret kan like gjerne være lavere skatt på investering i likviditet, altså bank, eller arbeidsplasser. Men investeringer må behandles skattemessig likt. Hvis man skal forskjellsbehandle, må det ligge en logisk tanke bak. Jeg strever med å se den logiske tanken når det gjelder investeringer i utleieleiligheter og hytter, sier Bergo.

Les også:
Om 9 dager kutter banken boliglånet med 100.000 kroner
Dette driver den norske boligprisboomen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.