En tre kilos oppdretts-laks på rømmen skal ha hatt over tusen lus på seg, da den ble fanget i nærheten av Namsen i Nord-Trøndelag i juli, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er ekstremt. Jeg har aldri før sett en så stor fisk som er så infisert av lus, sier forsker ved Veterinærinstituttet, Peter-Andreas Heuch, til DN - etter å ha studert bildene av luselaksen.

- Det er tragisk
Laksen ble tatt i en kilenot av fiskebonde og turistvert Svenn Kaldahl og laksefisker Kåre Nicolaysen. Duoen trodde knapt sine egne øyne da de fikk laksen over ripen.

- Vi ble store i øynene begge to. Tenk hvordan laksen hadde sett ut om noen uker, når lusa hadde fått vokst. Det er tragisk det som skjer, og alt tyder på at det er oppdrettsnæringens skyld. Tidligere hadde vi gjerne turister som fikk rundt 100 sjøretter på en uke. I mai fikk de samme turistene to sjøretter på en uke, sier Kaldahl, som har vært kilenotfisker i Namsenfjorden i over 30 år.

- Jeg har biologi og zoologi i fagkretsen, men er ikke ekspert på fisk. Noe sånt har jeg aldri sett før. At situasjonen må være dramatisk for villaksen, er det liten tvil om, sier Nicolaysen til DN.

Haster

Torstein Moland, styreleder i Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF), reagerer sterkt.

- Forholdene i oppdrettsnæringen er som i industrien for 40 år siden. Næringen er ikke bærekraftig slik den drives i dag, sier Moland til avisen.

På spørsmål fra DN om det haster med tiltak, svarer Moland:

- Ja, Vårens smoltproduksjon er en akutt utfordring. Men problemene er mye mer fundamentale og langsiktige enn som så. Jeg håper næringen klarer å løse den akutte situasjonen, men jeg har veldig liten tro på at det løser oppdrettsnæringens fundamentale problemer. Det er for mange sider ved næringen som ikke er bærekraftige. Og vi må være forberedt på at miljøbevisste forbrukere begynner å reagere på dette både i Norge og i andre land. Kanskje er det det som skal til for å få oppdrettsaktørene til å reagere.

Les også: - Katastrofe kan ramme norsk oppdrett

Oddekalv truer med svertekampanje

Anmelder Mattilsynet for lakselus-svikt

Truer villaks og oppdrett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.