Ved kontroll i 28 såkalte indre selskaper har Skatt øst økt arbeidsinntektene for rundt 300 meklere med 3,5 milliarder kroner.

Årsaken er at meklerne har tatt ut inntektene sine gjennom såkalte indre selskaper i form av kapitalinntekt. Det blir ikke godtatt av ligningsmyndighetene, og så langt har Skatt øst fått fullt medhold i de rettssaker som er ført. Dermed tyder alt på at meklerne må gjøre opp en samlet skatteregning på 1,1 milliarder kroner.

– Vi kan ikke oppgi navnet på 25 av selskapene fordi det er taushetsbelagt, sier seksjonssjef Monica Sivertsen i Skatt øst til NTB. Tre av selskapene, SEB Enskilda, Carnegie og Boston Consulting har imidlertid ført sak mot Skatt Øst i forskjellige rettsinstanser. Dermed er disse navnene kjent allerede, sier seksjonssjefen.

Indre selskap er en vanlig selskapsform i kunnskapsbedrifter som advokatfirmaer, meklerbedrifter, revisjonsfirmaer og konsulentselskaper.

Selskapsformen skiller seg fra aksjeselskapsformen ved å være uformell og anonym. Som navnet antyder opptrer ikke selskapet utad og deltakerne kan gå inn i eller ut av et indre selskap uten de mange formaliteter som knytter seg til registrering og omregistrering av aksjeselskaper.

Selskapsformen skiller seg også fra aksjeselskap ved at det har en hovedperson som står ansvarlig for tap et slikt selskap måtte påføre andre. I aksjeselskap er man bare ansvarlig for sin del av aksjekapitalen.

Ligningsmyndighetene har lenge sett på indre selskap som et middel til å ta ut arbeidsinntekt som kapitalinntekt og dermed redusere skattenivået.

Interessen for indre selskap avtok etter den siste store skatteomleggingen som økte marginalskatten for kapitalinntekt fra 28 til 48 prosent. Marginalskatten på lønn ligger bare noen prosent høyere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.