Mandelstang, Monolitt og Toppris vil i fremtiden bli produsert i Kaunas i Litauen. Det er realiteteten etter styremøtet i Kraft Food Norge torsdag.

I tillegg mister halvparten av Freias ansatte jobben, mens fabrikken kvitter seg med den ene av dagens to bygninger.

- Det er ingen som går og jubler her i dag, sier administrerende direktør i Kraft Foods Norge, Stefan Granlund.

Utrygge ansatte
Han presiserer at styret har vedtatt å investere 50 millioner kroner for å effektivisere fabrikken i Oslo. Samtidig vil produksjonen av Melkesjokolade, Smil og Kvikk-Lunsj fortsatt finne sted i Norge.

De tillitsvalgte føler seg imidlertid ikke trygge på Freias fremtid.

- Det er ikke sånn at investeringer i seg selv sikrer lang levetid. Det er bare fem år siden vi investerte i husholdningsproduksjon, men denne blir nå flyttet ut, sier konserntillitsvalgt Bente Løvaas. Hun er krystallklar på hva som er årsaken til de stadige kuttene på Freia-fabrikken.

- Kraft Foods oppkjøp i 1993 er grunnen til uføret vi er havnet i. Vi passer ikke inn i konsernets strategi. Eierne våre fokuserer kun på kostnader, men det er faktisk ganske dyrt å produsere sjokolade i Norge.

- Er dette begynnelsen på slutten for Freia?

- Det er i hvert fall ikke mer enn ett skritt igjen. Heldigvis har reaksjonene i media og blant folk gitt et kraftig signal oppover i systemet. Det har bidratt til å forlenge levetiden, sier Løvaas.

Høy Kraft-stjerne
Siden Kraft Foods tok over Freia i 1993, har hovedkontoret i Chicago stilt stadig strengere krav til produktivitetsvekst. Fabrikken har oppfylt kravene hvert år, og har derfor hatt en høy stjerne i Kraft-systemet. Ifjor gikk den norske delen av Kraft Foods med 368 millioner kroner i overskudd.

Men antallet arbeidere har bare gått nedover. I 1993 hadde fabrikken nesten 900 ansatte med tilknytning til Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet, og etter den neste runden vil selve fabrikken bare ha litt over 100 ansatte igjen.

Kraft Foods har satt av inntil 60 millioner kroner for å hjelpe ansatte som blir berørt av omstillingen. Målet er å gjennomføre omstillingen uten oppsigelser.

Tviler på frivillighet
Tillitsvalgt ved Freia-fabrikken, Anne Berit Aker Hansen, tror likevel folk blir tvunget til å gå.

- Vi har vært gjennom nedbemanninger tidligere, så snittalderen er høy. Mange vil få problemer med å finne seg ny jobb, og jeg tviler på at omstillingen blir basert på frivillighet, sier Aker Hansen.

Nedbemanningen er ventet å begynne sommeren 2006 og være unnagjort innen utgangen av 2007. Direktør Stefan Granlund sier han forstår de ansattes bekymring.

- Når man taler om nedbemanning er det klart at det oppstår frustrasjon. Men det er viktig å presisere at vi ruster opp fabrikken i Oslo. "Et lite stykke Norge" blir i Norge, sier Granlund.

Han vil ikke si hvor mye Kraft Foods planlegger å spare på utflaggingen og nedbemanningen.

- Jeg vil ikke kommentere innsp#229en. Jeg synes det er en del av virksomhetens hemmelighet, sier Granlund.

Trist statssekretær
De norske sjokoladene som flagges ut til Litauen utgjør rundt seks prosent av Oslo-fabrikkens produksjonsvolum. I tillegg flyttes produksjonen av enkelte sjokolader som lages for eksport, og produksjon av gelé, bakepulver og vaniljesukker vil også bli flyttet ved utgangen av 2006. Det er ennå ikke bestemt hvor.

Statssekretær Frode Berge (Ap) i Næringsdepartementet har følgende reaksjon til Kraft Foods beslutning om å halvere Freia-staben.

- Det er trist at det ble sånn, og dessverre ikke noe vi kan gjøre med saken så lenge arbeidet med ny ervervslov ikke er ferdig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.