Totalt har Oslo-politiet avhørt 15 vitner i forbindelse med etterforskningen av sertifikat-saken. Disse blir nesten uten unntak innkalt som vitner til hovedforhandlingen. Politiinspektør Dag Paulsen, som har ledet etterforskningen, skal selv være aktor i saken. Han kan komme til å innkalle ytterligere vitner.

Røkkes sekretær
En av de aktuelle vitnene er Kjell Inge Røkkes sekretær. Hun skal ifølge båtmegler Erik Øye ha fått i oppdrag å skaffe penger til veie da den svenske fartygsinspektøren Claes Pallin var i kontorlokalene på Aker Brygge for å utstede skippersetifikater til Røkke, hans assistent John Inge Valand og mekaniker Robert Matos. De to sistnevnte har nektet å avgi forkl#229 overfor politiet.

Ifølge båtmegler Erik Øye ble det betalt cirka 100.000 kroner for skippersertifikatene. Av dette beløpet skal Claes Pallin ha fått cirka 60.000 kroner, mens Øye beholdt den resterende summen. Et sentralt vitne i saken blir politikonstabel Kristin Ifarness, som har foretatt den praktiske etterforskningen i saken. I retten vil hun redegjøre for en rekke forhold omkring politiets arbeid med korrupsjonssaken som kan ende med at Røkke blir idømt ubetinget fengsel. Hun vil trolig forklare seg om avhøret med båtmegler Erik Øye, som overfor henne tilstod de faktiske forhold i saken. Under dette avhøret ble det overlevert lydbånd som er opptak av flere telefonsamtaler mellom Erik Øye og Røkkes assistent John Inge Valand. Etter det Dagens Næringsliv har grunn til å tro, vil politiet avspille de aktuelle lydbåndene under rettssaken – eller fremlegge utskrifter fra samtalenes innhold.

Pallin kan komme
Sjøfartsinspektør Finn Paulsrud vil sannsynligvis bli oppført på påtalemyndighetens vitneliste. Han har foretatt den maritime etterforskningen i saken som medførte at Røkke også er tiltalt for å ha ført «Celina Bella» uten gyldig fritidsskippersertifikat. Røkke konverterte sitt svenske sertifikat til et norsk i juli ifjor. Også sjøfartsdirektør Rune Teisrud og underdirektør John Aicher kan bli innkalt som vitner. Påtalemyndigheten kommer dessuten til å innkalle tre journalister fra Dagens Næringsliv, som sto bak avsløringen av sertifikatsaken. DN fikk blant annet kjøpt et svensk skippersertifikat for 20.000 kroner gjennom Erik Øye og Claes Pallin, de samme kontaktpersonene som Røkke og hans menn benyttet seg av.

Politiet har avhørt flere vitner som har fortalt at de har fått kjøpt skippersertifikater uten å ha gjennomgått opplæring. Straffemessig er sakene for disse personene foreldet, men de blir likevel kalt inn som vitner i Oslo tingrett, når saken kommer opp, trolig til høsten eller vinteren neste år.

Det svenske fartygsinspektøren Claes Pallin har i avhør hos svensk politi på det mest bestemte benektet at han er korrupt. Enten blir hans politiforkl#229 lest opp i retten, eller så kommer han selv til å møte som vitne. Røkkes advokater, Ellen Holager Andenæs og Morten Garman, vil mest sannsynlig forlange at Pallin møter i retten.

Advokatene i saken kan også innkalle de vitnene som de møtte ønske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.