Sammen med enorm gjeld, budsjettunderskudd og minusvekst er den høye arbeidsledigheten en stor bekymring i Europa som hemmer muligheten for økonomisk bedring.

18.002.000 mennesker er nå uten arbeid i landene som bruker EUs felles valuta, viser statistikken for juli. Det er 11,3 prosent av den samlede arbeidsstyrken og er et rekordhøyt nivå.

Ungdomsledighet

Ledigheten er fortsatt vesentlig lavere i «lokomotivet» Tyskland, der 5,5 prosent står uten arbeid.

Men i gjeldstyngede Spania er én av fire uten jobb, og Hellas er ikke langt unna et lignende tall. For unge under 25 år er tallet for både Spania og Hellas over 50 prosent.

Med over halve den unge arbeidsstokken utenfor arbeidsmarkedet er veien mot bedre økonomiske tider svært lang. For hele eurosonen er ungdomsledigheten på hele 22,6 prosent.

Kritisk

- Den kritiske ledighetssituasjonen viser behovet for å ta tak i grunnleggende årsaker for den rådende økonomiske krisen øyeblikkelig, og for å prioritere arbeidsskaping, sier sosialkommissær László Andor, ifølge Financial Times.

Ungdomsledighet er spesielt bekymringsfull, mener han og oppfordrer «EU-institusjoner og myndigheter, næringsliv og sosiale partnere på alle nivåer» om å gjøre det de kan for å unngå «en tapt generasjon».

Katastrofe

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO advarer mot det den kaller en katastrofal stigning i arbeidsledigheten, spesielt for unge arbeidstakere, dersom Hellas blir kastet ut eller eurosamarbeidet splittes.

- Det ville være en katastrofe for europeisk ungdom, sir Ekkehard Ernst til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

Også i Tyskland kan i så fall nærmere en tidel av arbeidsstokken da bli stående uten arbeid innen 2014, sier han.

Rekordhøy

Arbeidsledigheten i de 17 eurolandene vokste i juli med rundt 88.000 personer, ifølge tallene EUs statistiske kontor Eurostat la frem fredag.

Ledigheten er med det høyere enn noen gang siden Eurostat begynte å føre statistikk i 1995, ifølge nyhetsbyrået AFP. Fra juli ifjor til juli i år vokste ledigheten med to millioner, heter det i en melding fra Eurostats hovedkontor i Luxembourg.

For hele Unionen antas det at over 25,2 millioner mennesker står uten arbeid.

Samtidig la Eurostat frem tall som viser at inflasjonen i eurosonen stiger igjen og er på 2,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.