I samme tidsrom som solselskapet Rec har falt 90 prosent i markedsverdi, har antall aksjonærer tredoblet seg til rundt 30.000, skriver Dagens Næringsliv.

Ved utgangen av 2007 var det 10.624 aksjonærer i Rec, mens antallet to år senere var økt til 29.757.

Antall Rec-aksjonærer doblet seg i 2008, året som ble en eneste lang nedtur for Rec-aksjen. Veldig mange av disse kom inn sent på året, og trodde aksjen da måtte ha nådd bunnen. I desember 2008 ble aksjen for det meste omsatt i området 55-60 kroner. Men i 2009 fortsatte nedturen for Rec - og det samme gjorde tilstrømningen av nye aksjonærer.

Tall fra nettmegleren Nordnet viser at Rec ligger øverst på listene over nettokjøpte aksjer for småaksjonærer i måned etter måned. Noen klarer å tjene penger på de mange små oppturene for aksjen oppe i den langsiktige nedadgående trenden.

Småaksjonærene tapte penger
Basert på de siste børskursene for Rec på rundt 27 kroner, innebærer emisjonen at alle de 30.000 som nå er aksjonærer blir bedt om å øke sin økonomiske investering i aksjen med 22 prosent - i tillegg til aksjene de alt eier. Ofte øker antallet aksjonærer i etterkant av at selskaper gjennomfører emisjoner.

Aksjonærene som ikke følger med, ved hverken å tegne seg i emisjonen eller selge sine tegningsretter, vil tape penger. Da Rec hentet 4,5 milliarder kroner i en emisjon ifjor, tapte småaksjonærene 50 millioner kroner fordi én prosent av aksjonærene ikke benyttet sine tildelte tegningsretter.

Alle folkeaksjene øker
Men det er ikke bare Rec som ifølge DN har fått flere eiere. Alle folkeaksjeselskapene på Oslo Børs har fått flere aksjonærer gjennom finanskrisen.

De ti selskapene som ved årsskiftet hadde flest aksjonærer, har nå alle flere aksjonærer enn før finanskrisen begynte. Ved siden av purunge Rec, er det Børsens gamle kjempe, 104-åringen Hydro, som har fått flest nye aksjonærer de siste par årene. Hydro har økt med 10.000 aksjonærer til nå 52.000.

Les også: Enger: - Det har vært for mye

Her er REC-reaksjonene etter USA-tur

Aksjene du bør ha nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.