Den amerikanske sentralbanken fortsetter å pøse ut likviditet i markedene.

For etter å ha gitt nødhjelp gjennom massive skatte- og rentekutt til en amerikansk økonomi på randen av resesjon kommer nok en hjelpepakke fra amerikanske myndigheter:

Sammen med en rekke sentralbanker verden over utvider nå den amerikanske sentralbanken nød-lånene til kriserammede finansinstitusjoner for å bedre likviditeten i kredittmarkedene.

Ifølge en melding vil Federal Reserve holde auksjoner for å låne ut så mye som 200 milliarder dollar i statsobligasjoner, melder Bloomberg News.

I tillegg til Fed har Bank of England, Bank of Canada, Den europeiske sentralbanken og den sveitsiske sentralbanken signalisert at de vil komme med tiltak som vil avhjelpe situasjonen i kredittmarkedene.

Den nye utlånsprogrammet har fått navnet Term Securities Lending Facility (TSLF).

- Roer markedet
Allerede i desember startet Fed med å tilføre ekstra likviditet til bankene gjennom auksjoner av lån. Dette dempet noe av kredittskvisen i markedene, men den siste tiden har problemene blusset opp igjen.

- De siste tre ukene har markedet for bra kreditt slitt. Derfor tilfører Fed nok obligasjoner og nok likviditet, koordinert med de andre sentralbankene, sier analysesjef Lars Erik Aas i Nordea Markets til DN.no.

I går verserte det rykter om at den amerikanske sentralbanken ville kutte renten allerede før rentemøtet neste tirsdag.

- Du kan gjøre to ting med penger. Du kan gjøre noe med prisen og du kan gjøre noe med volumet. Nå gjør de noe med volumet, og måten det handles i markedet nå indikerer at dette roer markedet litt ned, sier Aas.

Nye sikkerhetskrav
Utlånene vil bli gjort gjennom ukentlige auksjoner og lånene vil bli gitt i 28 dager, mot dagens lån som blir gitt over natten. Lånene vil blant annet bli gitt til banker og finansinstitusjoner som har havnet i problemer i forbindelse med verdipapiriseringen av de problemfylte subprime-lånene.

Banker og finansinstitusjoner kan låne ved å blant annet stille sikkerhet i verdipapirer, inkludert boliglånsrelaterte verdipapirer.

  - Skal man låne hos en sentralbank må man gjøre det med sikkerhet i noe. Det Fed nå sier er at man kan låne med sikkerhet i såkalte RMBS, residental-mortage-backed-securities, eller verdipapiriserte boliglånsstrukturer. Dette letter likviditeten for banker som har mye av disse produktene på sin balanse, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i First Securities til DN.no.

I tillegg har FOMC økt de eksisterende swap-linjene med ESB og den sveitsiske nasjonalbanken til henholdsvis 30 og 6 milliarder dollar, tilsvarende en økning på 10 og 2 milliarder dollar.

Dagens melding kommer i tillegg til fredagens tiltak hvor Feds Term Auction Facility ble økt til 100 milliarder dollar og å foreta en rekke gjenkjøpstransaksjoner på til sammen 100 milliarder dollar, melder TDN Finans.

De europeiske børsene reagerte med en kraftig oppgang umiddelbart etter at meldingen ble kjent. Også hovedindeksen på Oslo Børs har steget kraftig.

Les mer: Tar bølgen for Bernanke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.