Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Treningstips

6 øvelser gjør deg fit som PT-proffene

På tide å inkludere disse i treningsprogrammet?

Norske PTers favorittøvelser lover mye mer enn trent rumpe og bedre holdning.

Kettlebell Half Snatch

Hvem: Annema Refsnes
- Jeg er utrolig glad i baseøvelsene som knebøy, markløft og pullups, men skulle jeg velge en øvelse som jeg er veldig glad i akkurat nå, er det Kettlebell Half Snatch.

Hva: - Dette er en veldig atletisk og eksplosiv fullkroppsøvelse der du jobber med styrke, koordinasjon og kondisjon.

Slik gjør du den: Still deg opp med stødige bein i hoftebreddes avstand. Ta tak i en kettlebell med den ene armen, sving den rolig mellom beina og løft raskt opp slik at armen blir strak. Deretter fører du kettlebellen til brystet og til slutt mellom beina igjen. Repeter

.

BAKSIDEN: Personlig trener Helle Bornstein i Smart Trening liker å trene baksiden av kroppen. FOTO: Rolf-Ørjan Høgset

Strake mark på et ben

Hvem: Helle Bornstein

Hva: Rygg, rumpe, innsidelår, bevegelighet i baksidelår og balanse.

- For tiden er jeg gira på strake mark på et ben. Du får veldig mye i denne ene øvelsen, ikke minst en trent rumpe! Øvelsen tar tak i baksiden av kroppen - den delen vi ikke ser, men som vi er avhengige av for å fungere godt. Siden vi for det meste sitter på rumpa, samarbeider ikke rygg, rumpa og bakside lår sammen slik de skal og bør for å ha en sterk, smertefri og fungerende kropp.

Slik gjør du den: Plasser høyre fot foran deg og venstre fot i hoftebreddes avstand. Legg vekten i hælen på høyre fot, og løft opp hælen på bakerste fot. Skyt rumpa ut og hold ryggen rett mens du sakte lener ryggen din forover til nesten 90 graders vinkel. Armene skal henge rett ned.

Stepups

Hvem: Inge Thomas Ravlo:

- Min favorittøvelse er stepups! Det kan gjøres overalt. Du kan bruke et trappetrinn eller flere, en stein, parkbenk, treningsbenk og varieres i etter dagsform. Passer i alderen 3-100 år!

Hva: - Rumpe, lår, holdning og balanse. Øvelsen bygger stabillitet i knærne og forebygger skader. Du får også svært høy puls om du kjører flere runder og repetisjoner og trener da også kardiosystemet.

Slik gjør du den: Plasser en fot på en forhøyning og ta et steg opp samtidig som du løfter det andre benet omtrent 90 grader foran kroppen og trekker skuldrene bak for en rett holdningen. Gå ned igjen uten å slippe ståbenet fra forhøyningen - og så tilbake rett opp. Ha fokus på trykk på hælen og knærne bak tærne. Blir øvelsen for lett kan du ta en høyere benk, flere repetisjoner, et hopp på toppen eller holde vekter i armene.

HELE KROPPEN: Martin Norum i Norum Helse er glad i markløft. Foto: Ida von Hanno Bast

Markløft

Hvem: Martin Norum og Øystein Jensen

Norum: - Favorittøvelsen er markløft fordi denne øvelsen trener hele kroppen og mange av musklene som ofte er underprioritert! Gjort riktig er det en av de aller beste styrkeøvelsene som finnes.

Jensen: Min favorittøvelse er definitivt markløft. Med et velutført markløft får du påvirket kroppen så og si maksimalt styrkemessig, nevrologisk og hormonelt. Markløftet representerer noe av det mest grunnleggende vi kan gjøre, nemlig det å løfte noe tungt fra bakken. Heldigvis er vi fortsatt så like forgjengerne våre at kroppen påvirkes i stor grad av det, også den dag i dag.

Slik gjør du den: Ta tak i stangen med et grep som er tett inntil leggene. Tenk at du skal presse brystet frem og strekke ut baksiden av lårene. Svai ryggen så mye du klarer i startposisjon - før du drar stangen opp etter kroppen. Hold svaien på vei ned ved å presse brystet frem og hoften bakover.

Dip i ringer

Hvem: Tore Vik:

- For meg er symmetri og hele kroppen i balanse superviktig, så jeg har favorittøvelser innen hver muskelgruppe. Akkurat nå digger jeg dip i ringer med ekstra vektbelastning.

Hva: - Sykt bra øvelse for bryst, triceps og skuldre. Obs: Øvelsen krever en del stabilitet i tillegg til at du bør kunne mestre muscleups. Viktig å ta hensyn til skader og nybegynnere.

Slik gjør du den: Ta tak i ringene, stram alle muskler og heis deg opp fra gulvet - før du senker deg rolig og kontrollert ned igjen. Gjenta.

TØYER STRIKKEN: Personlig trener og treningsmotivator Anne Marte Sneve liker å bruke strikk i trneingen. FOTO: Kristine Berg

Rotasjon med strikk

Hvem: Anne Marte Sneve

- Det er meget effektiv øvelse som du kjenner tar på en riktig måte med en gang. Det er også en enkel øvelse hvem som helst kan gjøre. Ved å justere strikkens stramhet finner du ditt nivå.

Hva: - Jeg liker øvelsen fordi den styrker kjernemuskulaturen i det som er disse musklenes hovedfunksjon: å stabilisere ryggsøylen mot for mye rotasjon. Mange pådrar seg rygg- eller nakkevondt av for eksempel sit-ups eller feil teknikk i planke. Da vil jeg heller anbefale de å prøve denne øvelsen.

Slik gjør du den: Fest strikken rundt noe som er på siden din. Stå med skulderbreddes avstand og litt svikt i knærne. Trekk skuldrene bak og brystet frem. Før strikken kontrollert rett fram og ut fra kroppen til armene er strukket helt ut. Hold og tell sakte til tre. Gjenta fem runder før du snur og gjør det samme motsatt vei.

 

Bisbuzz Fritid Livsstil Trening Treningstips
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.