Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Å beskrive seg selv i jobbintervju kan være en vanskelig øvelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Å beskrive seg selv i jobbintervju kan være en vanskelig øvelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox les mer

Jobbintervju

Fem ord du ikke må beskrive deg selv med i jobbintervju

Og fem alternative forslag.

De fleste arbeidsgivere har sine favorittspørsmål å stille kandidater i jobbintervjuer. Spørsmålene kan variere, men du blir som regel spurt om hva dine kvaliteter er.

Enten det er «hvordan dine kollegaer ville beskrevet deg» eller «fortell meg tre ord som kjennetegner deg».

Time Magazine har i samarbeid med The Muse laget en liste over hvilke ord du bør unngå å beskrive deg selv med i et jobbintervju.

Her får du fem ord du bør unngå, og fem forslag til erstatninger.

Intelligent

Du vet at du er intelligent, og du vet at arbeidsgiveren ønsker å ansette en som er intelligent. Det kan virke fristende å bruke dette ordet, men du burde ikke selv si at du er intelligent. Intelligent er en dømmende beskrivelse, og slike ord bør du skygge unna.

Bruk heller ord som beskriver hvordan du tenker. For eksempel logisk, at du lærer fort eller at du ofte tenker i det store bildet. Da kan heller personen som intervjuer deg dømme om du virker intelligent. Du bør gå for ord som høres mer ut som fakta, og er mindre dømmende.

Godt likt

Av samme grunn som at du ikke bør beskrive deg selv som intelligent, bør du unngå å si at du er godt likt. Det kan dessuten oppfattes merkelig dersom du skal vise til eksempler. Skal du fortelle at «alle ler av vitsene mine» eller «alle savner meg på jobben når jeg er syk»?

Bruk heller ord som kan bygge opp til at du er godt likt. Som for eksempel at du er entusiastisk, sympatisk eller utadvendt. Da kan du helle vise til at du er glad i å gi komplimenter eller holde en fest for dem du jobber sammen med. Det er bedre at eksemplene dine viser til dine handlinger, og ikke hvordan andre reagerte.

Vellykket

Du kan ha lykkes i å oppnå noe, men du kan ikke kalle deg selv for vellykket. Det blir som å si i et intervju at du er rik og ser bra ut. Høres det ut som en god idé?

Begrens det heller til å fortelle om noe du har lykkes i å gjøre. Du kan absolutt si at du er flink til noe, det burde du faktisk. Forskjellen er at hvis du sier at du er vellykket, virker det som om hele livet ditt er perfekt. Trekker du derimot frem noe du pleier å lykkes med, peker du ut egenskaper du har. Det første er irriterende, mens det andre er helt nødvendig.

Intens

Selv om du gjerne vil få frem at du er lidenskapelig opptatt av jobben din, burde du unngå å bruke ord som kan være negativt ladet. Å si at du er intens kan raskt oppfattes feil. Dersom du blir nødt til å forklare eller forsvare deg selv kan det tyde på at du og den som intervjuer deg ikke er på samme bølgelengde.

Det er en rekke andre ord du kan bruke for å forklare at du virkelig bryr deg om jobben din. For eksempel detaljorientert, hardtarbeidende eller dedikert.

Ydmyk

Det er faktisk rart å skryte av at du er ydmyk. Det fungerer ikke. Jo mer du prøver å forklare hvor ydmyk du er, desto mindre tillit vil din potensielle arbeidsgiver ha til deg.

Dersom du virkelig ønsker å få frem i intervjuet at du er ydmyk, bør du gå for strategien «show don't tell». Hver gang du ønsker å skryte av deg selv, bruk ord som faktisk stemmer. Snakk om hva du har gjort, hva slags resultater du har fått og la den som intervjuer deg ta hånd om dømmingen.

Les også på Bisbuzz:

Alt i denne suiten er innredet som en Bentley

En halv million nordmenn drømmer om å starte for seg selv

Vi synes vi er det mest attraktive folkeslaget  

Bisbuzz Jobbintervju
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.