Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Er du i rute med den profesjonelle «må gjøre»-listen? Illustrasjonsfoto: Colourbox
Er du i rute med den profesjonelle «må gjøre»-listen? Illustrasjonsfoto: Colourbox les mer

Livsstil

8 ting alle proffe bør gjøre før de fyller 30

Er du i rute med din profesjonelle «bucket list»?

Seile jorden rundt, hoppe i strikk eller kjøpe egen bolig - dette er kanskje noe av det som står på «må gjøre før 30-årsdagen»-listen til mange nordmenn.

Men har du også satt deg noen mål for karrieren din?

Nettstedet Business Insider har kikket på hva ulike eksperter mener det er viktig å gjøre, og sammenfattet en liste over ting du bør få unna mens du fortsatt er i 20-årene:

Si opp en kjip jobb

Livet er for kort til å bli i en jobb du hater. 20-årene er dessuten perfekt tidspunkt å si opp den kjipe jobben på, fordi du mest sannsynlig ikke har rukket å bli tungt etablert med stasjonsvogn, hund og tre barn.

Bytt ut stillingen med en betalt jobb du liker bedre - eller start for deg selv. I dagens digitale tidsalder kan «alle» med den rette innstillingen skape seg et levebrød på internett.

Få sparken

Ja, det suger uansett alder. Men får du sparken tidlig i arbeidslivet, har du mulighet til å rette opp eventuelle feil og mangler som førte til oppsigelsen.

Å bli oppsagt kan også være et signal om at du er på villspor karrieremessig, og i 20-årene er det fortsatt tid til å kaste seg på skolebenken eller inn i en helt ny bransje.

Lær å «eie» tiden

Tidsstyring er en egenskap alle bør ha lært seg å mestre innen de fyller 30 år. Tid er penger, og ingen liker ansatte som bruker unødvendig mye tid på arbeidsoppgavene.

Skriv en visjon

Du må vite hvor du skal, om du ønsker å komme deg dit. Du behøver ikke skrive et langt manifest, men du må vite hvorfor du gjør det du gjør. Besvar disse spørsmålene overfor deg selv:

  • Hvordan ønsker jeg å føle meg når jeg kommer på jobb hver morgen?
  • Hvordan virker jobben inn på livet mitt og eventuelt andre?
  • Hva er det med jobben som virker tilfredsstillende?

Gi tilbake

20-årene handler på mange måter om å komme i gang, og da er det helt greit å holde egne idéer tett til brystet for å presentere dem for sjefen på tomannshånd.

Når du blir eldre, er det derimot på tide å gi tilbake. Fortell om idéer i plenum. Spør andre hvordan du kan hjelpe. Folk husker hjelpsomme kolleger, og det kan gi avkastning i fremtiden.

Bli en kommunikasjonsmester

Det hjelper ingenting å kunne pensumbøkene fra Handelshøgskolen på rams, om du ikke er i stand til å uttrykke deg godt skriftlig og muntlig.

Når du runder 30, bør du ha orden på både rettskrivingen og være i stand til å presentere idéer og annet på en troverdig måte.

Ta kontroll over sosiale medier

Ikke la Facebook snakke med poteniselle arbeidsgivere eller klienter for deg. Sett i stedet opp en hjemmeside eller blogg. Sørg for at profilen din på LinkedIn alltid er oppdatert.

Omfavn konflikter

Uenigheter finnes overalt, så det er ingen grunn til ikke å lære seg god konflikthåndtering. Ikke skygg unna konfliktene, men tilnærm deg dem og sett av tid til å løse problemene.

 

Les også: Følger du disse 5 helserådene sløser du med penger

3 ting du aldri må avsløre i sosiale medier

4 viktige tips til deg som skal til Hellas i sommer

Hun er verdens eldste maratonløper  

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bisbuzz Arbeidsliv Livsstil
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.