Fem år etter 22. juli-angrepet ble navnet på de 77 ofrene lest opp av en ny generasjon AUF-ere.

– Listen med navnene gjør så vondt å høre på, og det stikker i hjertet når man hører hvert enkelt navn. Det er som om listen aldri tar slutt, og det er derfor vi må gjøre dette, for å minne oss på hver og enkelt av de 77 enkeltmenneskene som ble drept for fem år siden, sa en tydelig beveget Mani Hussaini, leder i AUF, i minnetalen foran regjeringskvartalet fredag morgen.

– Glem aldri hva du tenkte og følte da du løftet rosen din i rosetoget for fem år siden. Vi har ikke råd til å glemme det løftet vi ga. Aldri mer 22. juli, sa Hussai

– Tiden leger ikke alle sår

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet talen sin med å si at det er fem år siden sommerdagen som ble til en av de mørkeste dagene i norsk historie.

– Fem år går fort for en liten jente eller gutt som fyller år, for dem som har mistet noen er fem år ingenting, sa Solberg.

Hun minnet om at vi alle fortsatt kan se sporene etter terrorhandlingene.

– De største sporene er satt i oss som mennesker. I savnet etter de vi er så glad i. Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten, men heller ikke mer. Hva er vel fem år når vi mister det umistelige? sa Solberg.

– Bruk 22. juli!

– Det er vonde minner, og det er vondt å høre alle navnene lest opp, men det er også godt å være med andre mennesker som ble berørt den dagen, og gi hverandre støtte og trøst, sier Jens Stoltenberg til TV 2 etter minnemarkeringen ved regjeringskvartalet fem år etter 22. juli.

– 22. juli vil alltid være en del av det som har formet meg. Det er den viktigste enkelthendelsen i min periode som statsminister, men først og fremst handler 22. juli om de som mistet livet, de som ble skadd og de pårørende, sa Stoltenberg.

NATOs generalsekretær mener man også må bruke dagen til å se ut i verden, på de mange terrorangrepene som har skjedd flere steder internasjonalt.

– Det er viktig det som skjer i dag, at man åpner er nytt læringssenter for å forsøke å bruke 22. juli for å forebygge at noe tilsvarende skal skje.

Les også:

Beredskapsressursene er på vei til å finne hverandre, fem år etter: Bedre, tross alt dnPlus

Økt terrorfare fra «ensomme ulver» dnPlus  (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.