Regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokka rives. Den går dermed inn for det såkalte konsept Øst.

 - Historien skal forenes med fremtiden, sa statsminister Erna Solberg, da hun søndag ettermiddag hadde innkalt til pressekonferanse om planer for et nytt regjeringskvartal.

- Vi skal forandre, men vi skal også bevare. Det nye regjeringskvartalet skal bli moderne, åpne for levende og trygge byrom og skape gode arbeidsplasser, samtidig som det tar vare på vår historie, sa hun.

Detaljene gjenstår

Statsministeren understreket samtidig at den har måttet vurdert mange ulike hensyn opp imot hverandre.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner viste til at detaljene fremdeles gjenstår.

- Nå er det viktig å ta de beslutningene som er nødvendige for å få gjenoppbygget et nytt regjeringskvartal. Gode arbeidsplasser krever at vi lytter til de ansattes behov. Ansatte skal involveres i den videre prosessen slik at vi finner gode løsninger, sier Sanner.

Ble anbefalt riving

Ifjor sommer mottok Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet en konseptvalgutredning for bygging av et fremtidig regjeringskvartal etter terrorbomben 22. juli 2011.

Konseptvalgutredningen anbefalte riving av bomberammede Høyblokka og Y-blokka, blant annet fordi bevaring ville gi en samfunnsøkonomisk merkostnad beregnet til 400 pluss 250 millioner kroner, tilsammen 650 millioner kroner.

I en pressemeldingen fra regjeringen søndag vises det til fire argumenter for den valgte modellen:

  • Bevaring sammen med fornying

  • Gode kunnskapsarbeidsplasser

  • Åpen og levende by, trygt regjeringskvartal

  • Miljø og klimahensyn

Ferdig i 2025

Nå starter forprosjektfasen, noe som innebærer å utarbeide planprogram og reguleringsplan for området, rom- og funksjonsprogram og eventuelt eiendomskjøp.

Disse aktivitetene vil trolig pågå ut 2016, heter det i meldingen fra regjeringen. Deretter detaljplanlegges byggene, det utarbeides kostnadsanslag og annet styringsunderlag.

Forprosjektet skal kvalitetssikres (KS2) før saken legges frem for Stortinget. Det legges til grunn at Stortinget kan behandle saken i 2019. Nytt regjeringskvartal kan dermed stå ferdig mellom 2023 og 2025.

Om kostnadene sier Solberg.

- Estimerte kostnader fra konseptutvalget og kvalitetssikringen på det var cirka 15,5 milliarder. Den eksakte beregningen må gjøres i etterkant av neste kvalitetssikringsrunde. Noen ting trekker vi ned på og noen ting vil utvide kostnadene. Det er dyrt. Det er store bygninger og store arbeidsplasser.

Se video: Slik ser høyblokken ut i dag:

Video Høyblokken
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.