Markedets øyne var fredag rettet mot de offisielle amerikanske arbeidsmarkedstallene etter indikasjoner tidligere i uken på at sysselsettingsveksten i januar hadde vært sterk.

Rapporten fra amerikanske arbeidsmyndigheter skuffet heller ikke. Antall sysselsatte utenom jordbrukssektoren (non-farm payrolls) økte med 243.000 personer i januar, som er den største økningen siden april i 2011, ifølge CNBC. Aksjemarkedet spratt umiddelbart opp på nyheten. Også det amerikanske førbørs-markedet løftet seg.

Sysselsettingen var på forhånd ventet å stige med 145.000 personer i januar, ifølge Bloomberg News.

Jobbskapningen har for det meste skjedd i servicesektoren, og spesielt innen detaljhandelen og serveringsbransjen, ifølge CNBC. Men, veksten har også kommet fra lagerhold, produksjon, gruvedrift og helseforetak, heter det.

Venter Fed å holde kursen
Forventningene til rapporten var store etter at sentralbanksjef Ben Bernanke overfor det amerikanske underhusets budsjettkomité torsdag viste til at USA var i bedring. Samtidig advarte han om at økonomien fortsatt var sårbar for sjokk, og oppfordret politikerne til å få ned det langsiktige budsjettunderskuddet.

Sjefanalytiker Johnny Bo Jacobsen i Nordea Danmark kaller jobbtallene for en "monster-rapport". Han mener den kan så tvil om signalene fra den amerikanske sentralbanken og hvorvidt sentralbanken vil implementere tilbakekjøp av amerikanske statsobligasjoner senere i år, og kanskje vente til sent i 2014 med å øke renten. Samtidig påpeker han på at den milde vinteren i USA har bidratt positivt til sysselsettingen innenfor byggebransjen.

- Som følge av dette er vi ikke beredt til å kalle dagens rapport en game-changer for sentralbanken (Fed). Fed vil vente og se hvorvidt dagens positive overraskelse bekreftes av data fra den bredere økonomien før de endrer kurs, skriver sjefanalytikeren i en oppdatering.

Den amerikanske økonomien har over de siste fem månedene klart å skape 183.000 nye jobber i snitt hver måned, ifølge MarketWatch.

Ledigheten faller videre
Arbeidsledigheten falt til 8,3 prosent i januar, ned fra 8,5 prosent i desember, mens den var ventet å holde seg på 8,5 prosent. Ledigheten er på det laveste siden februar 2009, og fortsetter dermed nedgangen med tilsvarende styrke som fra november til desember i fjor.

Arbeidsuken holdt seg uforandret på 34,5 timer i januar, mens gjennomsnittlig timelønn steg fire cent til 23,29 dollar.

Oppjusterer tidligere tall
Samtidig oppjusterer amerikanske arbeidsmyndigheter sitt anslag på antall skapte jobber i 2011 til 1,82 millioner, fra sitt opprinnelige estimat på 1,64 millioner kroner.

Desember-tallene blir også revidert til 203.000 nye jobber, opp fra opprinnelig rapporterte 200.000. November-tallene er oppjustert til 157.000, fra 100.000 nye jobber.

En ønsket bekreftelse
Onsdag ettermiddag viste statistikk fra ADP Employer Services at sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 170.000 personer i januar, mens en vekst på 182.000 personer var ventet, ifølge Bloomberg News.

Rapporten fra ADP blir ofte brukt som en indikasjon på utviklingen i privat sysselsetting i den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter. ADP-rapporten slippes vanligvis onsdagen før den offisielle jobb-rapporten, som kommer den første fredagen hver måned.

Reell ledighet kan være høyere
Det er imidlertid et godt stykke igjen til man har erstattet alle jobbene som forsvant under finanskrisen i 2007-2009. Ved utgangen av forrige måned var fortsatt 12,76 millioner amerikanere klassifisert som uten arbeid, og 5,5 millioner personer har vært uten jobb i lengre enn seks måneder, ifølge MarketWatch.

- Sett fra en annen side, så er arbeidsledigheten 15,1 prosent høyere om man inkluderer personer med deltidsjobber som ikke kan finne fast ansettelse og de som har gitt opp å lete etter arbeid, skriver MarketWatch.

Arbeidsledigheten i USA lå på 3,8 til 6,2 prosent forut for finanskrisen. Økonomien må skape 250.000 nye jobber i snitt per måned i flere år for å komme der igjen.

Les også:
Børsen venter på amerikanske nøkkeltall


<b>Amerikanske ledighetstall bedre enn ventet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.