Sysselsettingen utenom jordbruket i USA steg med 244.000 personer i april, viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten som det amerikanske arbeidsdepartementet la frem fredag.

Tallene var langt bedre enn ventet. På forhånd var det ventet at den samlede sysselsettingen utenom jordbruket ville stige med 185.000 personer, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I aksjemarkedet førte rapporten umiddelbart til positive utslag. Hovedindeksen på Oslo Børs steg mer enn tre poeng på tallene og indeksen kom seg dermed over på plussiden i forhold til gårsdagens sluttnotering.

I tillegg til den overraskende sterke veksten i april, ble også mars-tallene revidert til en oppgang på 221.000 personer fra opprinnelig rapporterte 216.000.

Spår mai-overraskelse
Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities peker på at payrolls-tallene i dagens arbeidsmarkedsrapport skiller seg klart fra tallene for de ukentlige søknadene om arbeidsledighetstrygd, såkalte jobless claims. Torsdag steg antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA til det høyeste nivået på ni måneder.

- Payrolls-rapporten stammer mer fra midten av april, og ikke fra forrige uke, så dette vil nok mer slå inn på mai-rapporten enn idag. Sånn sett kan det være at vi får en liten positiv overraskelse i dag, sa Lødemel til DN.no før dagens tall ble kjent.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets er overrasket over utfallet.

- Tallene var overraskende sterke også i lys av at indeksene for sysselsetting i begge ISM-indeksene falt i april og tallene for førstegangssøkende til ledighetstrygd har tiltatt. Det er grunn til å tro at den økonomiske veksten vil ta seg opp igjen etter at midlertidige faktorer dempet farten i første kvartal. Dermed ligger det an til at arbeidsmarkedet vil fortsette å bedre seg gradvis fremover, skriver Magnussen i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Privat sektor trekker opp
Det var veksten i sysselsettingen i privat sektor som bidro til oppgangen. Ifølge rapporten steg sysselsettingen i privat sektor med 268.000 personer i løpet av måneden. I offentlig sektor falt sysselsettingen med 24.000 personer.

På forhånd var det ventet at sysselsettingen i privat sektor ville øke med 200.000 personer og at den i offentlig sektor ville falle med 15.000 personer.

Ledighetsraten stiger
Arbeidsledighetsraten var på 9,0 prosent i april, sammenlignet med 8,8 prosent måneden før. På forhånd var det ventet at raten ville holde seg stabil på 8,8 prosent.

Ledighetstallene blir hentet inn i en egen undersøkelse blant amerikanske husholdninger, mens sysselsettingstallene hentes inn hos bedrifter.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets mener den rapporterte arbeidsledighetsraten er et skår i gleden over de sterke sysselsettingstallene. Han tror det fortsatt vil ta tid før den amerikanske sentralbanken Federal Reserve starter å heve renten igjen.

- Det er fortsatt stor slakk i arbeidsmarkedet, og det vil derfor ta tid før Fed begynner å stramme inn på pengepolitikken. Fed vil dessuten først gjøre seg ferdig med QE2, skriver Magnussen i oppdateringen.

Les også:

Forverring i jobbmarkedet i USA

Svak sysselsettingsvekst i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.