En libysk utsending til OPEC-møtet og en østerriksk politimann ble skutt og drept da de forsøkte å flykte. Senere led en irakisk livvakt samme skjebne, men politimannen Ernst Wallaschek greide å få skutt tilbake og såret en terrorist i baken..

– Jeg fikk et streifskudd i baken, men jeg lot ham få det han fortjente, fortalte Wallaschek senere. Episoden gjorde stemningen ved det okkuperte OPEC-hovedkvarteret denne skjebnetunge 21. desember 1975 enda mer spent.

Israel

Inne i hovedkvarteret snakket Carlos - også kjent som "Sjakalen" til ministrene og nærmere 60 andre gisler på arabisk. Han sa at han handlet på vegne av «Den arabiske revolusjons arm», og krevde å få kringkastet en erklæring med fordømmelse av Israel.

Men i erklæringen skjelte han også ut israelernes erkefiende, den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, og de oljerike araberlandene. Han truet med å drepe gislene ett etter ett hvis ikke erklæringen ble gjengitt i radio og fjernsyn.

Okkupasjonen av OPEC-hovedkvarteret varte til morgenen 22. desember. Da tok Carlos og hans medsammensvorne med seg 40 av gislene om bord i et fly av typen DC-9 som Østerrikes regjering hadde stilt til disposisjon, og satte kursen mot Algerie.

Forsvant

Algeries daværende utenriksminister Abdelaziz Bouteflika, som nå er landets president, hadde lovet gisseltakerne immunitet. Etter en avstikker til Libyas hovedstad Tripoli vendte flyet tilbake til Alger, der alle gislene ble satt fri og terroristene forsvant.

Carlos ble til slutt tatt til fange av franske etterretningsagenter i Sudan i august 1994. Han soner nå en livstidsdom i fransk fengsel – ikke for gisselaksjonen i Wien, men for et trippeldrap begått i Paris i juni 1975.

Flere av hans medsammensvorne fra Wien ble også arrestert og dømt til lange fengselsstraffer. To av terroristene fra den dramatiske aksjonen mot OPEC-hovedkvarteret, en palestiner og en libaneser, er fortsatt på frifot. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.