Roskva Koritzinsky debuterte som forfatter med novellesamlingen «Her inne et sted» i 2013. Den besto av 12 noveller om mennesker med et ikke helt perfekt forhold til sin egen kropp, der mange av karakterene regelrett psykoanalyserer seg selv. Novellesamlingen ble nominert til både Tarjei Vesaas’ debutantpris og Norlis debutantpris.

Til høsten kommer Koritzinsky med sin første roman, som handler om en filmkritiker som akkurat har skrevet om en biografi om en avdød filmskaper. Boken starter med at filmkritikeren drar til øya der filmskaperen tok livet av seg.

– Født sånn, eller blitt sånn?

– Jeg tror ikke man kan velge, det er nok ikke enten eller. Jeg tror det er en kombinasjon av noen fremtredende egenskaper.

– Hvorfor ble du forfatter?

– Jeg har skrevet fra jeg var 9–10 år. Kanskje er det kombinasjonen av at jeg liker å lese, er veldig følsom, liker å være litt melodramatisk og er litt sjenert som er grunnen.

Roskva Kortizinsky er nummer 12 av 30 i DNs sommerserie om unge talenter i bransjene Etterbørs følger. Du kan lese resten av serien her.

– Hva er det mest spennende som skjer i din bransje nå?

– Jeg synes en del av debattene rundt alder og kjønn i litteraturen fort blir veldig «viktige» og overskygger det at det finnes så mye spennende ny litteratur. Se for eksempel på Eline Lund Fjæren, som blir båssatt som en ung, sårbar og kvinnelig forfatter, men i sine romaner motbeviser kritikken og heller viser seg som en veldig kompleks forfatter. Det er spennende at det som tidligere ble sett litt ned på, ofte er det klokeste og mest interessante.

– Hvordan holder du deg oppdatert?

– Jeg prøver å lese mye, ikke nødvendigvis bare nytt, men så jeg holder meg oppdatert på det menneskelige væren. Utover det har jeg det siste året sett mye film. Jeg har skrevet om en filmkritiker og da har det ene tatt det andre. Ellers er jeg ganske dårlig på å følge med, jeg leser liksom NRK og sjekker Facebook.

– Da passer det bra å spørre hvor mye tid du bruker på sosiale medier?

– Jeg har en Twitter-profil som jeg har brukt en gang på to år, den er ikke så aktiv. Bortsett fra det har jeg bare Facebook, som jeg ikke bruker aktivt til å legge ut noe selv, men for å se hva andre gjør.

– Hva er ditt personlige mål?

– Ikke annet enn å fortsette å skrive, å forstå mer og skrive bedre.

– Hva skal til for å bli god i din bransje?

– Jeg er litt romantisk av meg og tror at noen mennesker har anlegg for det. Da mener jeg ikke bare musikalitet med tanke på språk, men også blikk for verden. En kombinasjon av det er viktig, og bortsett fra det hjelper det å lese mye.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Jeg gleder meg til hytteturen jeg skal på!

Les hele avisen her.

Eller les om superteam Aleksander og Thea i Try (26), kommentator Aksel Braanen Sterri (28), «Drittunge» (24) som gjør kometkarriere, artist Arshad Maimouni (21), Maria Navarro Skaranger (21) som har skrevet boken «Alle utlendinger har lukka gardiner», Sara Övinge (26) som er den yngste uteksaminerte fra diplomstudiet ved Musikkhøgskolen noensinne, gravejournalisten Anders Fjellberg (26), bloggeren Annette Haga (24), Christine Røde (24) som jobber i Facebook, artist Fay Wildhagen (21), regissør Henrik Martin Dahlsbakken (26) eller Mathias Fischer (22) som skriver kommentarer i BT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.