Journalist Anders Fjellberg var sommervikar i Dagbladet da han begynte å grave i straffesaken mot Odd Nerdrum. Som 24-åring kunne Fjellberg plukke opp et Skup-diplom for arbeidet i 2013.

I juni løste han et internasjonalt mysterium sammen med fotograf Tomm W. Christiansen, som resulterte i saken «Våtdraktsmysteriet» i Dagbladet Magasinet. Her klarte Fjellberg og Christiansen ved bruk av DNA-prøver, å identifisere en syrisk flykting som ble funnet død i en våtdrakt på den nederlandske øya Texel ifjor høst.

Saken til Fjellberg ble omtalt i en rekke utenlandske medier.

– Født sånn, eller blitt sånn?

– Både mamma og pappa er biologer så jeg er nok programforpliktet til å si at jeg er født sånn. Men journalistikken kom jeg inn i mer eller mindre tilfeldig.

– Hva driver deg?

– Jeg har lyst til å skrive saker som gjør at leseren tenker «shit, dette trodde jeg aldri at jeg skulle få lese om».

– Hvordan fikk du jobben?

– En dag for noen år siden, i Dagbladet, kom det nesten ingen reportere på jobb. Noen spurte om noen kjente noen som kunne jobbe, og så kom mitt navn opp. Jeg begynte å jobbe som ringevikar og sluttet med alt annet.

– Hva er det mest spennende som skjer i din bransje nå?

– Det blir spennende å se hvordan de store, tradisjonelle mediehusene blir utfordret av helt nye aktører i tiden som kommer. Det kommer andre former å distribuere og finansiere grundig journalistikk på enn gjennom store mediehus. Du har for eksempel Zetland i Danmark som gir ut featurejournalistikk som «singler» og gjør liveopptredener.

– Hvordan holder du deg oppdatert?

– Jeg leser stort sett nyheter fra de store, norske avisene på web og mobil. Også dukker det opp mye spennende fra utlandet i Facebook-feeden min. Og podkasts. Her går det i The Gist, laget av mediehuset Slate, og This American Life, som er verdens beste historiefortellere. Besøker også nettstedet longform.org, som linker til god, amerikansk featurejournalistikk.

– Hvor mye tid bruker du på sosiale medier, og på hvilke plattformer?

– For mye, sikkert et par timer om dagen. Men jeg er litt redd for nye ting. Jeg prøvde Snapchat, men skjønte ingenting og sletten den. Jeg er på Facebook og Instagram.

– Hva er ditt personlige mål?

– Å jobbe med å skrive nyhetsdokumentarer. Det har jeg forsåvidt nå, så målet må være å skrive mer. Og jeg må ha nok tid til å surfe. På bølger, ikke på internett.

– Hva skal til for å bli god i din bransje?

– Akkurat nå er det en veldig hard bransje å komme inn i. Vilkårene er ikke altfor gode, og veldig mange går i korte kontrakter. Men hvis man virkelig har lyst til å jobbe med journalistikk og er nysgjerrig på verden, tror jeg man kan komme langt. Og så prøver jeg hele tiden å lære av dem som kan mer enn meg.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Å dra hjem til Tjøme og få robåten min på vannet. Ro ut og fiske makrell.

– Hva må sjefene gjøre for å dyrke frem talenter?

– Jeg tror det handler aller mest om å gi unge folk tillit og trygghet til å prøve seg på krevende oppgaver tidlig i karrieren. Da jeg begynte med Nerdrum-saken, var jeg bare sommervikar, men hadde en oppmuntrende sjef som lot meg holde på, og som var klok nok til å teame meg opp med en mer erfaren kollega når ting virkelig begynte å bli vanskelig.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.