Paal Kibsgaard er styreleder og konsernsjef i oljeservicegiganten Schlumberger. I en oppdatering til de amerikanske børsmyndighetene Securities and Exchange Commission (SEC) kommer det frem at innsatsen hans ble kompensert med 18,6 millioner dollar i fjor (155 millioner kroner) – tilsvarende 425.000 kroner dagen.

De siste tre årene, under oljekrisen, har Kibsgaard  i gjennomsnitt dratt inn 18,5 millioner dollar i året. Totalt har han mottatt 78,2 millioner dollar i kompensasjon for de fire årene 2013 til og med 2016. Med en dollarkurs på 8,3 kroner tilsvarer dette cirka 650 millioner kroner i lønn.

 Ålesunderen har økt kontantlønnen fra 1,7 millioner dollar i 2014 til to millioner dollar i fjor. Han ble tildelt aksjer verd seks millioner dollar og omtrent tilsvarende i opsjoner for 2016.

Nesten 2,8 millioner dollar kommer fra en incentivpakke som ikke er knyttet til utviklingen i selskapets aksjekurs. I overkant av 1,7 millioner dollar stammer fra en endring i verdien av pensjonsordningen hans. 2,775 millioner dollar en ren bonus. Dette er mindre enn i 2015. 

Aksjer verd 635 millioner

Kibsgaard satt med 939.000 aksjer og opsjoner 31. januar. Basert på sluttkursen torsdag utgjør dette en aksjeverdi på 76,3 millioner dollar (635 millioner kroner). 40.000 av disse aksjene er registrert i hans kones navn og har en verdi på 3,3 millioner dollar.

Kibsgaard, som i Norge går under navnet Pål Kibsgaard-Petersen, er utdannet sivilingeniør fra daværende NTH. Han jobbet en kort tid hos Esso etter studiene i Trondheim.

I 1997 begynte han i Schlumberger hvor han startet karrieren som reservoaringeniør. I 2010 ble han driftsdirektør i Schlumberger, før han rykket opp som konsernsjef i 2011.

Omstridt kompensasjonsordning

Kompensasjonsordningen hos Schlumberger har vært omstridt. Selskapet kontaktet i fjor 40 av de største investorene for å diskutere kompensasjonspakken. Selskapet hadde møter med 22 investorer, ifølge børsmeldingen til SEC.

Schlumberger vil foreta endringer fra 2017. Ledelsen vil ikke motta aksjeopsjoner som en del av kompensasjonspakken fra i år av.

Selskapet tar selvkritikk og vil sette mer konkrete mål for ledelsen og styret, blant annet sammenligne selskapets utvikling med konkurrerende selskaper. Selskapet forsvarer også ledelsen.

«Vi leverte sterke økonomiske resultater i 2016 til tross for den enestående nedgangen som begynte i 2014 og fortsatte i 2016. Som en konsekvens falt omsetningen og resultatene. Vi ble tvunget til å redusere antall ansatte med 50.000. Til tross for motvinden gjorde vi det bedre enn våre konkurrenter,» skriver selskapet.

Schlumbergers aksjekurs steg med 20,4 prosent i fjor. Selskapet har en børsverdi på 113,1 milliarder dollar. Omsetningen falt med 22 prosent i 2016. I fjerde kvartal fikk selskapet et negativt resultat på 204 millioner dollar, mot 1,02 milliarder dollar i samme kvartal i 2015.

– Det bør gå opp herfra i nesten alle markedene, men tempoet og omfanget av oppgangen er usikkert, sa Kibsgaard under resultatfremleggelsen i januar.

Oljeselskaper over hele verden reduserte investeringsaktiviteten for andre år på rad.

"Unikt perspektiv"

49-åringen fra Ålesund har klatret raskt i oljeservicegiganten.

«Som et resultat av hans erfaring fra ulike lederstillingen i selskapet, bringer han med seg et unikt operativt perspektiv og inngående kjennskap til selskapets operasjonelle aktiviteter over hele verden,» skriver selskapet i en børsmelding til SEC.

Det har vært vanlig for amerikanske selskaper at samme person både er styreleder og innehar konsernsjefstillingen. Schlumberger mener dette er en fordel – til tross for at flere større amerikanske selskaper er i ferd med å gå vekk fra denne ordningen.

«Styret mener at Kibsgaards rolle som styreleder og konsernsjef er et viktig bindeledd mellom ledelsen og styret, slik at styret kan utføre sin tilsynsfunksjon og få perspektiver på selskapets virksomhet,» heter det i børsmeldingen.

Millioner til norske styremedlemmer

Kibsgaards sitter ikke som eneste nordmann i styret. Tidligere Statoil-sjef Helge Lund ble valgt inn i styret i 2016, mens tidligere ekspedisjonssjef i oljedepartementet, Tore Sandvold, har sittet i styret siden 2004.

Lund fikk et styrehonorar på 90.000 dollar og har fått tildelt aksjer verd 143.137 dollar – totalt 1,95 millioner kroner. Sandvold fikk totalt styrehonorar og aksjer på 306.150 dollar (2,550 millioner kroner) i 2016.

Sandvold har siden han ga seg i embetsverket og startet Sandvold Energy for 15 år siden, hatt inntekter på godt over 100 millioner kroner.

USAs dyreste hjem til salgs
Det kan se ut som et hotell, men dette er hus i Los Angeles til salgs for den svimlende summen 250 millioner dollar. I norske kroner er det 2 milliarder og nesten 85 millioner. Det gjør huset til det dyreste på markedet i USA.
01:26
Publisert:

 

 Hør DNs podkast «Finansredaksjonen» om Kina-sjokket

Økonomer har alltid sagt at internasjonal handel skaper vinner og tapere, men mange ble likevel overrasket over hvor dype spor handelen med Kina har satt i det amerikanske industrilandskapet. Regioner i USA som har vært spesielt utsatt for importkonkurranse fra Kina, sliter flere år etter med høy arbeidsledighet, lavere lønn og flere på trygd. DNs Marte Ramuz Eriksen og Bård Bjerkholt diskuterer med Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen og førsteamanuensis Andreas Moxnes.

&amp;lt;/p&amp;gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="enablerefereraccess"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylines"&gt;&lt;value&gt;&lt;field name="alternativebylinevalue"&gt;Morten Iversen&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineemail"&gt;morten.iversen@dn.no&lt;/field&gt;&lt;field name="profileimage"&gt;http://www.dn.no/bylines/m_iversen.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="alternativebylineuserid"&gt;160&lt;/field&gt;&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="exclude"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="dncommentsenabled"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedomselement"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedproffelement"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:P%C3%A5l_Kibsgaard-Petersen" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Helge_Lund" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Tore_Sandvold" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Schlumberger" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:SEC-1" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljeservice-1" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Utenriks" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.